Hlavní obsah

Za nezaplacenou pokutu může poslancům hrozit srážka ze mzdy

Právo, ada, nig

Nezaplatíš uloženou pokutu ať už několik stovek, nebo desítek tisíc korun? Pak ti suma bude nemilosrdně stržena z platu. Tak lze popsat jeden ze záměrů skupiny poslanců, kteří několik měsíců pracují na změně zákona o jednacím řádu Sněmovny.

Foto: Petr Horník, Právo

Ilustrační foto

Článek

Srážka z platu má jasnou podporu u zástupců všech sněmovních frakcí, kteří novelu zákona chystají. Stejné pravidlo už platí v Senátu.

Přitom mandátový a imunitní výbor, který může poslance trestat za urážky pronesené při jednání Sněmovny nebo i za přestupky v běžném životě, o finančních postizích rozhoduje minimálně. Zaplacení případné pokuty dosud závisí na vůli provinilce, nelze ji vymáhat. Novela má umožnit přímo srážku z platu.

V minulosti řešili členové výboru čas od času dopravní přestupky zákonodárců, kteří se odvolali na imunitu, ale takové příběhy už v parlamentu nefrčí. Provinilcům totiž výbor povětšinou vyměřil vyšší trest, než by vyfasovali od policie na místě nebo v přestupkovém řízení, takže poslanci se ve Sněmovně radši nepřiznali. Navíc jejich prohřešek nezůstal utajen, zatímco v případě běžného přestupkového řízení, které je na úřadech nebo u policie neveřejné, se ostudy bát nemusejí.

Pokut jako šafránu

Naposledy visela možná hrozba pokuty letos v dubnu nad poslancem Lubomírem Volným (dříve SPD), který si při debatě ve Sněmovně vyměnil názory s kolegou Janem Birkem (ČSSD), což vyústilo ve Volného výzvu kolegovi: „Pojď ven.“ Imunitní výbor ale podnět skupiny poslanců shodil ze stolu konstatováním, že s návrhem měl přijít Birke.

Možný postih minul premiéra Andreje Babiše (ANO), který se odmítl omluvit šéfovi klubu TOP 09 Miroslavu Kalouskovi za slova, jimiž ho označil za „ožralu a zloděje zlodějského“. Kalousek se ale nakonec obrátil na soud a výbor vynechal. Soudy se tím ale odmítly zabývat s tím, že věc náleží imunitnímu výboru Sněmovny.

Spor Kalouska s Babišem kvůli urážkám ve Sněmovně soudy řešit nebudou

Domácí

Naopak pokutu 10 tisíc korun musel před devíti lety zaplatit tehdejší poslanec David Rath (ČSSD), který – obdobně jako Babiš – obvinil tehdejšího ministra financí Kalouska z opilství.

Na svůj výrok, že v „noci pracují jen kurvy a zloději“, doplatil v roce 2011 Jiří Krátký (ČSSD), kterému imunitní výbor vyměřil pokutu 5000 korun.

„Předpokládám, že návrh novely zákona o jednacím řádu by Sněmovna mohla projednat začátkem příštího roku,“ řekl Právu šéf dolní komory Radek Vondráček (ANO), který se iniciativy chopil. Podle něj by měli poslanci změnu odhlasovat v tzv. zrychleném řízení, tedy během jediného hlasování, které nepřipouští žádné změny.

Reklama

Výběr článků

Načítám