Hlavní obsah

Za nezaplacenou pokutu může poslancům hrozit srážka ze mzdy

Právo, ada, nig

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nezaplatíš uloženou pokutu ať už několik stovek, nebo desítek tisíc korun? Pak ti suma bude nemilosrdně stržena z platu. Tak lze popsat jeden ze záměrů skupiny poslanců, kteří několik měsíců pracují na změně zákona o jednacím řádu Sněmovny.

Foto: Petr Horník, Právo

Ilustrační foto

Článek

Srážka z platu má jasnou podporu u zástupců všech sněmovních frakcí, kteří novelu zákona chystají. Stejné pravidlo už platí v Senátu.

Přitom mandátový a imunitní výbor, který může poslance trestat za urážky pronesené při jednání Sněmovny nebo i za přestupky v běžném životě, o finančních postizích rozhoduje minimálně. Zaplacení případné pokuty dosud závisí na vůli provinilce, nelze ji vymáhat. Novela má umožnit přímo srážku z platu.

V minulosti řešili členové výboru čas od času dopravní přestupky zákonodárců, kteří se odvolali na imunitu, ale takové příběhy už v parlamentu nefrčí. Provinilcům totiž výbor povětšinou vyměřil vyšší trest, než by vyfasovali od policie na místě nebo v přestupkovém řízení, takže poslanci se ve Sněmovně radši nepřiznali. Navíc jejich prohřešek nezůstal utajen, zatímco v případě běžného přestupkového řízení, které je na úřadech nebo u policie neveřejné, se ostudy bát nemusejí.

Pokut jako šafránu

Naposledy visela možná hrozba pokuty letos v dubnu nad poslancem Lubomírem Volným (dříve SPD), který si při debatě ve Sněmovně vyměnil názory s kolegou Janem Birkem (ČSSD), což vyústilo ve Volného výzvu kolegovi: „Pojď ven.“ Imunitní výbor ale podnět skupiny poslanců shodil ze stolu konstatováním, že s návrhem měl přijít Birke.

Možný postih minul premiéra Andreje Babiše (ANO), který se odmítl omluvit šéfovi klubu TOP 09 Miroslavu Kalouskovi za slova, jimiž ho označil za „ožralu a zloděje zlodějského“. Kalousek se ale nakonec obrátil na soud a výbor vynechal. Soudy se tím ale odmítly zabývat s tím, že věc náleží imunitnímu výboru Sněmovny.

Spor Kalouska s Babišem kvůli urážkám ve Sněmovně soudy řešit nebudou

Domácí

Naopak pokutu 10 tisíc korun musel před devíti lety zaplatit tehdejší poslanec David Rath (ČSSD), který – obdobně jako Babiš – obvinil tehdejšího ministra financí Kalouska z opilství.

Na svůj výrok, že v „noci pracují jen kurvy a zloději“, doplatil v roce 2011 Jiří Krátký (ČSSD), kterému imunitní výbor vyměřil pokutu 5000 korun.

„Předpokládám, že návrh novely zákona o jednacím řádu by Sněmovna mohla projednat začátkem příštího roku,“ řekl Právu šéf dolní komory Radek Vondráček (ANO), který se iniciativy chopil. Podle něj by měli poslanci změnu odhlasovat v tzv. zrychleném řízení, tedy během jediného hlasování, které nepřipouští žádné změny.

Reklama

Výběr článků

Načítám