Hlavní obsah

Hamáček: Stojí vám nákup v Drážďanech za 14 dní v karanténě?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Plošný zákaz na vycestování z České republiky bude od 14. dubna zrušený. V úterý to sdělil na tiskové konferenci předseda Ústředního krizového štábu a ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD). Neznamená to ale otevření státních hranic, stále platí omezení volného pohybu.

Záznam: TK ministra vnitra Jana Hamáčka Video: ČTK

 
Článek

„V rámci mimořádných opatření přijala vláda zákaz vycestování pro občany České republiky do zahraničí. Rozhodli jsme se, že režim změníme,” sdělil na úvod Hamáček.

„Plošný zákaz byl zrušen. Neznamená to ale, že otevíráme státní hranice, ty jsou stále uzavřené,“ dodal Hamáček s tím, že stále platí omezení volného pohybu po České republice.

Vycestovat by mohli Češi poprvé po 14. dubnu. Vyjet by mohou například na služební cestu. Navštívit by mohou i svého lékaře nebo příbuzné, kteří bydlí v zahraničí. Po návratu budou muset ale do dvoutýdenní karantény. Návrh podpořila v pondělí vláda.

Vláda schválila možnost vycestovat po 14. dubnu z Česka

Koronavirus

Na hranicích jsou ale stále kontroly a není možné je překročit bez nich. Kontrola bude podle Hamáčka zkoumat, jestli je důvod pro překročení hranic v souladu s nařízením ministerstva zdravotnictví.

Pokud si lidé důvod pro vycestování za hranice vymyslí a hranice překročí, je to podle Hamáčka čistě jejich rozhodnutí. „Pokud někomu nákup v Drážďanech stojí za 14 dní v karanténě, je to jeho volba,“ sdělil Hamáček.

Vláda prodlouží omezení volného pohybu nejméně o týden, řekl Vojtěch

Koronavirus

Změna bude nově také pro pendlery. „Umožníme nadále překročení hranic bez karantény pendlerů kteří pracují v zahraničí.  Pro ostatní pendlery jsme systém upravili na bázi dva týdny doma a dva týdny v práci. Zkrátili jsme to tak z 21 dní na 14,” sdělil Hamáček.

ON-LINE: Sněmovna schválila ekonomická opatření v době koronaviru

Domácí

Zákaz vycestování obyvatel České republiky zatím trvá od 16. března do velikonoční neděle, tedy 12. dubna. Do stejné doby platí také zákaz vstupu cizinců do Česka. Zrušení plošného zákazu vycestovat bude platit v případě, že Sněmovna rozhodne o prodloužení nouzového stavu.

Anketa

Uvažujete, že vyjedete do zahraničí?
Ano
24,2 %
Ne
75,8 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 2544 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám