Hlavní obsah

Z tisíců stovky, plošné očkování se chýlí ke konci

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ani s koncem dovolených zájem o očkování proti onemocnění covid-19 nevzrostl, a tak končí jedna téměř historická etapa české populace – plošné očkování.

Foto: Novinky

Očkování v O2 universum

Článek

Kdo se chtěl naočkovat proti koronaviru, už vakcínu většinou má. Až na jednotlivé skupiny lidí, jež budou chtít třetí dávku, už očkovací centra zájemce nečekají.

Změnit by to mohl podle vakcinologů a praktiků nárůst počtu nových případů, který sice poslední tři dny ukazuje vzestupnou tendenci, ale jen velmi mírnou. Díky proočkovanosti a promořenosti, která si v Česku vybrala krutou daň s více než třiceti tisíci zemřelými.

„Platí, že většina lidí, kteří se chtěli očkovat, už je očkována a žádná velká čísla už nás nečekají. Pokud se však epidemie ještě zhorší, což není jisté, ale lze s tím trochu počítat, někteří lidé na očkování ještě rádi přijdou. Také mnoha lidem, kteří prodělali covid-19 v březnu, bude končit v září takzvaný průkaz imunity a na očkování přijdou, stejně jako vysoce rizikové skupiny na třetí dávky,“ připomněl Daniel Dražan z České vakcinologické společnosti a člen poradní skupiny MeSES.

V Řecku poslali domů 6000 zdravotníků, dokud se nedají očkovat

Zahraniční

Dětí chodí málo

I poslední velká očkovací centra se za pár dní uzavřou. Očkovací místa bez registrací v obchodních centrech sice ještě pokyn k ukončení provozu od ministerstva zdravotnictví nedostala, ale fronty tu tvoří maximálně jednotky lidí.

Ani se začátkem školy se zatím nezdvihla vlna žádostí o očkování žáků.

„Zájem u nás ani u dalších kolegů pediatrů není nijak horentní. Zastavil se po té první vlně zájmu, kterou většinou spolkla očkovací centra. Kdo chtěl, v kategorii 12 se už naočkoval, pak přišly dovolené a nyní ani se začátkem školy se situace výrazně nemění,“ řekla Právu Alena Šebková, předsedkyně Odborné společnosti praktických dětských lékařů.

Rakousko hlásí čtvrtou vlnu

Koronavirus

„Domníváme se, že určitou změnou, která by přivedla rodiče s dětmi do našich ordinací k očkování proticovidovou vakcínou, by byla změna vývoje epidemie, tedy příchod další vlny nákazy. To se naštěstí zatím neděje. Nyní bych zájem u pediatrů o vakcínu shrnula na jednotky dětí denně, určitě ne davy,“ dodala dětská lékařka.

Podle posledních oficiálních statistik má aspoň jednu dávku přes 111 tisíc dětí ve věku 12 až 15 let, což je čtvrtina této věkové kategorie.

V Brně už zavřeli

Národní očkovací centrum v O2 universum uzavře své dveře 10. září, 22. září pak končí Metropolitní očkovací centrum (MOC) v Kongresovém centru v Praze. Počty příchozích vesměs ke druhým dávkám tam klesly až na třetinu.

Pfizer: Po třetí dávce je ochrana až desetkrát vyšší

Koronavirus

„Denní návštěvnost Metropolitního očkovacího centra se pohybuje od 600 do 900 klientů, což je zároveň aktuálně nastavená horní hranice kapacity,“ řekl Právu Vít Hofman, mluvčí pražského magistrátu. Ještě v červnu do MOC mířilo okolo dvou tisíc zájemců denně.

Vojenští zdravotníci v O2 universum byli v očkování v Česku s kapacitou sedm tisíc naočkovaných denně nejvýkonnější. Ještě v červnu tu aplikovali 3,5 tisíce vakcín za den.

„Plánovaně jsme ukončili od 20. srpna možnost registrace, abychom zajistili všem registrovaným a objednaným vakcinaci oběma dávkami v O2. K první dávce ale mohou nadále přicházet zájemci o očkování bez objednání termínu s tím, že jim, budou-li mít zájem, zajistíme očkování druhou dávkou v ÚVN,“ sdělila Právu Jitka Zinke, mluvčí Ústřední vojenské nemocnice.

Studie: Vakcína od Moderny vytváří více protilátek než od Pfizeru

Evropa

„Aktuálně očkujeme v O2 universum denně okolo 900 osob starších 16 let objednaných, bez objednání i samoplátce,“ dodala Zinke.

Na očkovací místo bez registrace v obchodním centru na Chodově nyní denně míří okolo 600 lidí, tedy zhruba polovina zájemců po otevření.

V Brně s koncem prázdnin uzavřeli velké očkovací centrum na výstavišti, kde při největším náporu očkovali přes pět tisíc lidí denně. Ti, kterým ještě zbývá druhá dávka, musí do očkovacího pavilonu v areálu nemocnice v Brně-Bohunicích.

„Ve středu jsme v areálu FN Brno naočkovali 320 lidí, v pátek už je číslo očkovaných přes 500,“ informovala Právo mluvčí nemocnice Veronika Plachá.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám