Hlavní obsah

Studie: Vakcína od Moderny vytváří více protilátek než od Pfizeru

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vakcína proti koronaviru od společnosti Moderna vytváří v těle více protilátek než očkovací látka od firem Pfizer/BioNTech, ukazuje studie belgických vědců zveřejněná v americkém lékařském časopisu JAMA.

Foto: Eric Gaillard, Reuters

Balení vakcín proti koronaviru od Moderny

Článek

V Belgii porovnávali odezvu na dvě používané mRNA vakcíny – od americké společnosti Moderna a německo-americké od firem BioNTech a Pfizer.

Srovnání bylo prováděno mezi 27. dubnem a 20. květnem u 1647 zdravotníků pracujících pro nemocnici Oost-Limburg, 688 dostalo vakcínu od Moderny a 959 od Pfizeru/BioNTechu.

Vyšší hladinu protilátek měli lidé očkovaní dvěma dávkami vakcíny od Moderny, a to ve všech skupinách. Rozdíly narůstaly s věkem očkovaných.

Pfizer: Po třetí dávce je ochrana až desetkrát vyšší

Koronavirus

U lidí, kteří covid neprodělali, byla hladina protilátek u očkovaných látkou od Moderny 2881 jednotek (U/mL) imunoglobulinu proti vázacímu S-proteinu koronaviru antigenu.

U těch, co dostali vakcínu od Pfizeru/BioNTechu, byla hladina 1108 U/mL, tedy dvaapůlkrát nižší.

U naočkovaných byly hladiny protilátek vyšší u lidí pod 35 let než u těch mezi 35 až 55, přičemž nejnižší byly ve věkové skupině nad 55 let. Se stoupajícím věkem také rostl rozdíl v hladině protilátek mezi oběma vakcínami.

Foto: Dado Ruvic, Reuters

Vakcína společnosti Pfizer/BioNTech

Rozdíl byl i u lidí, kteří už prodělali covid-19. U těch však byly obecně hladiny protilátek mnohem vyšší (10 708 U/mL u vakcíny od Moderny proti 8174 U/mL u vakcíny od Pfizeru).

JAMA upozorňuje, že rozdíl může být způsoben dvěma příčinami; především je ve vakcíně od Moderny vyšší množství mRNA. Přispívat k tomu ale může i to, že druhá dávka se u vakcíny od Moderny podávala po čtyřech týdnech a u Pfizeru po třech.

V diskusi je připomenuto, že několik studií prokázalo souvislost mezi vyšší hladinou protilátek a lepší ochranou proti covidu-19.

Akcie Moderny vystřelily vzhůru

Ekonomika

Zmíněno však také je, že chybí data o buněčné imunitě a typu protilátek. A také studie zmiňuje, že výzkum byl prováděn na specifické skupině osob, tedy zdravotnických pracovníků.

V závěru také stojí, že je potřeba další zkoumání, zda vyšší hladina protilátek zajišťuje delší ochranu. Jak chrání proti různým variantám koronaviru a jaké je u očkovaných riziko přenosu infekce.

Reklama

Výběr článků

Načítám