Hlavní obsah

Vrchní státní zastupitelství se vyjádřilo k Čapímu hnízdu

Novinky, jas
Aktualizováno

Vrchní státní zastupitelství v Praze předložilo Nejvyššímu státnímu zastupitelství své vyjádření ke kauze Čapí hnízdo, v níž figuroval premiér Andrej Babiš (ANO). Bez dalších podrobností to ve středu uvedla vrchní státní zástupkyně Lenka Bradáčová.

Foto: Petr Horník, Právo

Pražská vrchní státní zástupkyně Lenka Bradáčová.

Článek

Dozorující státní zástupce koncem srpna rozhodl o zastavení stíhání. Rozhodnutí potvrdil rovněž jeho nadřízený. Kauzu ještě dostal k posouzení nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman.

„Vrchní státní zastupitelství v Praze informuje, že po provedení dohledového přezkumu rozhodnutí Městského státního zastupitelství v Praze o zastavení trestního stíhání všech obviněných v tzv. kauze Čapí hnízdo předložilo Nejvyššímu státnímu zastupitelství své kvalifikované vyjádření,“ uvedla na webu Bradáčová.

Detaily vyjádření nebude komentovat do doby, „kdy nejvyšší státní zástupce bude veřejnost informovat o svém vyhodnocení předmětného usnesení o zastavení trestního stíhání“.

Policie žádá zastavit trestní stíhání Babiše mladšího

Krimi

Zeman může rozhodnutí pražského městského státního zastupitelství potvrdit i zrušit. Pokud by jej zrušil, prezident Miloš Zeman již avizoval, že by Babišovi udělil abolici, čímž by bylo trestní řízení definitivně zastaveno. Babiš tvrdil, že by abolici nepřijal.

Spor o dotaci

Policie Babiše obvinila v říjnu 2017 z dotačního podvodu a z poškození finančních zájmů Evropské unie, letos v dubnu ho policisté navrhli obžalovat. Podstatou případu je to, že společnost Farma Čapí hnízdo původně patřila Babišovu holdingu Agrofert. V prosinci 2007 se přeměnila na akciovou společnost s akciemi na majitele a později získala evropskou dotaci v programu pro malé a střední podniky, na niž by jako součást Agrofertu neměla nárok. Po několika letech se pak společnost pod Agrofert vrátila. Babiš vlastnil holding do předloňského února, pak jej vložil do svěřenských fondů.

Zeman: Bude-li to nutné, udělím Babišovi abolici

Domácí

Premiér vinu dlouhodobě odmítá. Stíhání kromě něj čelila i jeho žena Monika, dcera Adriana Bobeková, švagr Martin Herodes a také bývalí členové společnosti Farma Čapí hnízdo Jana Mayerová a Josef Nenadál.

Reklama

Výběr článků

Načítám