Hlavní obsah

Policie žádá zastavit trestní stíhání Babiše mladšího

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Policie navrhla zastavit stíhání premiérova syna Andreje Babiše ml. v kauze Čapí hnízdo, uvedl ve čtvrtek server Seznam Zprávy, návrh posoudí státní zástupce.

Foto: Archiv, Právo

Andrej Babiš mladší loni na podzim na Krymu

Článek

Podle zjištění Seznam zpráv policie předala návrh na zastavení trestního stíhání Babiše mladšího státnímu zástupci Jaroslavu Šarochovi. Ten zatím v případu nerozhodl.

Již v září nabylo právní moci rozhodnutí o zastavení trestního stíhání premiéra Andreje Babiše (ANO). Proti rozhodnutí Městského státního zastupitelství v Praze (MSZ) nadále nestíhat Babiše a ostatní obviněné v případu dotace na stavbu hnízda nepodal žádný zúčastněný stížnost. Zastupitelství předloží spis nejvyššímu státnímu zástupci Pavlu Zemanovi, který může rozhodnutí žalobce potvrdit i zrušit. Na přezkoumání má lhůtu tří měsíců.

V kauze čelili kromě Babiše a jeho syna obvinění také premiérova manželka Monika, dcera Adriana Bobeková, švagr Martin Herodes a také bývalí členové společnosti Farma Čapí hnízdo Jana Mayerová a Josef Nenadál.

Rozhodnutí o zastavení stíhání Babiše nabylo právní moci

Domácí

Podle žalobců společnost Farma Čapí hnízdo splňovala podmínky definice malého a středního podniku, pro které byla určena padesátimilionová evropská dotace, kterou farma v létě 2008 získala.

Trestní stíhání Babiše zastaveno

Domácí

V prosinci 2007 se firma přeměnila na akciovou společnost s akciemi na majitele. O rok později získala evropskou dotaci v programu pro malé a střední podniky, na kterou by jako součást Agrofertu neměla nárok. Po několika letech se společnost vrátila pod Agrofert.

Propojení Čapího hnízda s Agrofertem podle žalobce Martina Erazíma nehrálo roli, protože si oba podniky nekonkurovaly ani nesjednocovaly svoji činnost na společném trhu. Babiš dlouhodobě odmítal, že by se kolem farmy dělo cokoliv nezákonného. Stíhání kromě něj čelili i jeho blízcí a bývalí představitelé společnosti Farma Čapí hnízdo.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám