Hlavní obsah

Vraťte se domů pomoci, žádá komora lékaře v zahraničí

Novinky, Jaroslav Soukup

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Prezident České lékařské komory (ČLK) Milan Kubek se obrátil na české lékaře, kteří působí v zahraničí, aby zvážili, zda se nevrátí do ČR pomoci zvládnout epidemii koronaviru. Ambulantní specialisté vyzvali ministra zdravotnictví Romana Prymulu (za ANO), aby upřesnil, zda a za jakých podmínek počítá ministerstvo s jejich nástupem do nemocnic.

Foto: Petr Horník, Právo

Prezident České lékařské komory Milan Kubek

Článek

Kubek upozornil, že počty nakažených zdravotníků skokově rostou a v dalších týdnech může v tuzemských nemocnicích hrozit nedostatek personálu, který by se staral o pacienty, kteří nejen kvůli koronaviru budou hospitalizováni.

„Situace je opravdu vážná, a proto se jako prezident České lékařské komory tímto obracím na všechny lékaře a lékařky, kteří v uplynulých letech odešli pracovat do zahraničí a mají potřebnou kvalifikaci i zkušenosti, aby se, pokud to jejich pracovní a rodinná situace dovolí, alespoň na čas vrátili domů a pomohli svým bývalým kolegům v našich nemocnicích,” uvedl Kubek s tím, že nejnaléhavěji budou potřeba anesteziologové a lékaři se zkušenostmi s poskytováním intenzivní péče. Výzva se vztahuje rovněž na zdravotní sestry.

Prymula má upřesnit podmínky

Sdružení ambulantních specialistů vyzvalo své členy, aby zvážili, které z objednaných neakutních pacientů mohou bez negativních dopadů na zdraví odložit. Počítají totiž s tím, že minimálně specialisté z nemocnic budou povoláni k péči o pacienty s koronavirem a část pacientů by se mohla přesunout k jejich kolegům.

Od ministra proto chtějí vědět, jaké budou podmínky jejich nasazení do nemocnic, zda bude povinné či dobrovolné, jak bude zajištěno, aby jejich ambulance nezkrachovaly, i to, jaké informace mají předat pacientům.

Česko je v poměrném počtu zemřelých za týden čtvrté nejhorší na světě

Domácí

„Půjde-li o povinnost, zda jsou připravena kritéria, pro koho tato povinnost bude a pro koho nebude platit. Více než třetina ambulantních specialistů jsou totiž v důchodovém věku, tj. sami jsou rizikoví z hlediska komplikovaného průběhu covidu-19,” připomněl ministrovi předseda sdružení Zoran Jojko.

Prymula hovořil o možném povolání ambulantních specialistů do nemocnic ve vysílání České televize.

Reklama

Výběr článků

Načítám