Hlavní obsah

Vojáci staví polní nemocnici. Podívejte se, jak to uvnitř vypadá

– Praha, Letňany
Novinky, Natálie Lošková, Klára Karasaridu

Armáda je zhruba ve dvou třetinách výstavby polní nemocnice v pražských Letňanech. Připravena by měla být do neděle. K dispozici bude 500 lůžek, z toho deset pro jednotky intenzivní péče (JIP). První pacienty ale přijme až v případě naplnění kapacity nemocnic a sloužit bude jen pro následnou péči.

Armáda dokončuje výstavbu polní nemocnice v Letňanech, připraveno má 500 lůžekVideo: Novinky

 
Článek

V případě nouze sem tedy budou umístěni především stabilizovaní pacienti na doléčení či pacienti v izolaci, kteří nemohou domů. Kdyby se ale stav některých výrazně zhoršil, bude areál disponovat i deseti lůžky JIP s plicní ventilací.

Lékaři budou mít k dispozici dvě laboratoře, rentgen, tomograf nebo dekontaminační linku.

V největší hale připravují momentálně vojáci 300 lůžek z celkových možných 500. Lůžka jsou rozdělena do několika sekcí po 50, ke každé náleží jeden stan ambulance. „Ten obsahuje veškeré potřebné vybavení a informační systém Bulovky, která za nemocnici zodpovídá,” vysvětlil ředitel agentury vojenského zdravotnictví Ladislav Šlechta.

Foto: Jan Handrejch

V největší hale polní nemocnice je připraveno 300 lůžek z celkových 500.

Z Linetu vyjely první vozy s vybavením pro polní nemocnici v Letňanech

Koronavirus

Druhá hala je určena jako sklad a zázemí zdravotníků, kteří mají ve stanech připravených 120 lůžek k odpočinku. Skladovány jsou v hale také veškeré potřebné léky, ale také deky, povlečení, župany, bačkory apod. Ty byly dovezeny ze skladu Správy státních hmotných rezerv (SSHR).

Zdravotnický personál zajistí armáda

Polní nemocnici provozuje Nemocnice na Bulovce, která má v pronájmu i haly výstaviště. Za pronájem zaplatí 26 milionů korun.

Miliardář Sehnal: Nemám peníze na rozdávání jako Kellner, 26 miliónů od Bulovky chci

Domácí

„Armáda vybudovala infrastrukturu a dodala velkou techniku, tedy postele, jednotky intenzivní péče v kontejnerech, zobrazovací metody a další. Dodá také zdravotnický personál.

Bulovka pak dodá veškerý spotřební materiál, léky, medicinální plyny, služby typu úklid či stravování,” řekl ředitel Nemocnice na Bulovce Jan Kvaček.

Foto: Novinky

V polní nemocnici je připravených i deset lůžek intenzivní péče.

Miliardář Sehnal: Nemám peníze na rozdávání jako Kellner, 26 miliónů od Bulovky chci

Domácí

V případě nejčernějších scénářů, kdy by byla plně naplněna kapacita i této polní nemocnice, by se o pacienty staralo až 200 armádních zdravotníků. Zatím je ale v plánu, že budou povoláváni postupně podle potřeby.

„V tuto chvíli zhruba 200 zdravotníků, lékařů a nelékařského zdravotního personálu stážuje na 50 různých pracovištích. Předpokládáme, že povoláním našich lékařů neohrozíme v žádném případě fungování těch civilních zdravotnických zařízení,“ vysvětlil Šlechta.

Foto: Novinky

Polní nemocnice v Letňanech bude dokončena v neděli.

K aktivaci záložní nemocnice opravdu může dojít

Od pondělí bude tedy celé zařízení připraveno k aktivaci v případě, že by došlo k vyčerpání kapacity pražských nemocnic. „Na Bulovce máme stále volnou kapacitu, ale je evidentní, že ta nemocnice se naplňuje a naplňuje se zrychlujícím tempem. Ačkoli jsme schopni dát k dispozici až 250 lůžek, tak musíme uvažovat o tom, co se stane pak,“ popisuje situaci ředitel nemocnice Kvaček.

Polní nemocnice v Letňanech bude určena pro doléčení pacientů

Koronavirus

Dle ministra zdravotnictví Romana Prymuly (za ANO) přijde největší krize, co se nakažených týče, mezi 7. a 11. listopadem. Vyplývá to z čísel a předpokladů Ústavu zdravotnických informací a statistiky (ÚZIS).

„Začátkem listopadu by tak opravdu mohlo dojít k definitivnímu vyčerpání kapacity nemocnic a toto zařízení by muselo být aktivováno. Myslím si, že to je opravdu jeden z reálných scénářů, a je proto důležité se na něj připravit. Budeme doufat, že se tak nestane,” dodává Kvaček.

Reklama

Výběr článků

Načítám