Hlavní obsah

Vládní dotace na sociální byty jsou debakl. Jsou tak přísné, že na ně obce kašlou

Novinky, Renáta Bohuslavová

Zájem obcí o dotace na so­ciální byty je jen minimální. Podmínky jsou podle nich příliš přísné. Z vyčleněné jedné miliardy korun pro rok 2019 zažádalo do začátku října o dotaci jen jedenáct obcí, o úvěr tři, a to v celkové částce 121 milionů korun.

Foto: Milan Malíček, Právo

Ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová (ANO)

Článek

Ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová (za ANO) přitom na jaře slibovala fungující projekt na výstavbu sociálních bytů, kam půjdou miliardy korun. Nyní uvažuje o změnách.

„Programem reagujeme na kritickou situaci v některých regionech a na nutnost přijít s rychlým, přímočarým řešením na zlepšení dostupnosti bydlení. Stavby by se mohly zahájit v září až říjnu,“ říkala ještě v březnu Dostálová.

Dotační program Výstavba vláda schválila v dubnu, když upustila od slibu přijít se zákonem o sociálním bydlení. Obce mohou o peníze žádat od května. Ministerstvo plánovalo dát do programu pro letošek miliardu korun a v každém z následujících roků až tři miliardy korun. Jenže zájem obcí je mizivý.

Sotva do tuctu

„Dotační titul Výstavba má problémové části, kvůli kterým obce nečerpají finanční prostředky a které jdou principiálně proti motivaci občanů se z tíživé životní situace vymanit,“ upozorňuje členka předsednictva Komory Svazu měst a obcí a starostka obce Řečany nad Labem Michaela Matoušková (STAN).

Do začátku října se podle informací ministerstva sešlo jen 11 žádostí o dotaci v celkové výši lehce přesahující 80 milionů korun, o úvěr požádalo ještě méně obcí, a to pouze tři v celkové výši 41 milionů korun.

„Je to debakl,“ hodnotí si­tuaci Matoušková. Důvodem jsou přísné podmínky, které obce od zapojení se do projektu odrazují. Ačkoliv Dostálová v březnu mluvila o tom, že stavět by se mohlo už v září, resort se nyní brání a pomalý rozjezd svaluje na úřednický šiml a zastupitelské prázdniny.

„Nejdříve je nutné upravit či popřípadě vypracovat projektovou dokumentaci s rozpočtem. K podání žádosti je nutné přiložit i další povinné přílohy. Jednou z nich je i investiční záměr, který musí schválit zastupitelstvo obce, což je časově náročná procedura. Navíc zastupitelstva v létě nezasedají,“ uvedl ti­skový mluvčí ministerstva pro místní rozvoj Vilém Frček.

I v souvislosti s tím snižuje resort peníze do projektu. „Právě z důvodu pozvolného nárůstu žádostí je alokována nižší částka, která bude v případě nutnosti navýšena. Nevyčerpaná částka bude převedena do roku 2020,“ dodal Frček.

I tak vláda v návrhu rozpočtu na další tři roky počítá na dotace pouze s částkou do půl miliardy ročně, ačkoliv Dostálová slibovala na dotace dvě miliardy a na úvěry miliardu.

Stát chudé lidi nemotivuje

Obce upozorňují na řadu problémů. Do sociálního bytu se například mohou nastěhovat jen lidé s příjmem lehce nad životní minimum, které je pro jednoho dospělého člověka nyní stanoveno na 3410 korun.

Stát po dvou letech následně životní situaci přehodnotí, a pokud se finanční situace ubytovaných zlepší, musí byt opustit, což podle kritiků jen vede k tomu, že lidé ztratí motivaci k hledání práce. „Primárně nám přece má jít o to, aby se lidé z tíživé situace dostali co nejdříve a aby se do ní již nevrátili a byli schopni si najít vyhovující bydlení,“ kritizuje nastavení Matoušková.

Další výtky obcí směřují k tomu, že byt musí navíc obec pro sociální účely udržovat nejméně 20 let. Jednou z dalších podmínek je i podpora sociální práce. Obec musí zaměstnat sociálního pracovníka, který bude s lidmi komunikovat, i domovníka, jenž se bude o dům starat. Na ty už ale stát peníze nedává, a obec tak musí náklady na jejich platy hradit sama.

Jedna z posledních mnoha výhrad, které obce hlasitě připomínají, je i to, že nemohou z dotace financovat výkup staré nemovitosti k přestavbě. Tu musí odkoupit za své a z dotace následně platit až přestavbu. Dům musí být navíc podle podmínek před výkupem nejméně rok neobydlený.

Podle ministerstva jsou obecně podmínky nastavené standardně a vycházejí z návrhu rozpočtu a ze stavebních předpisů. Benefitem je podle úřadu i to, že program je také pro důchodce.

Ministryně Dostálová přesto po kritice začíná uvažovat o prvních změnách. „Je potřeba program nastavit tak, aby obce měly cílovou skupinu,“ reagovala ministryně s tím, že chystá návrh, aby se příjem pro přidělení bytu neřídil životním minimem, ale průměrnou mzdou. U seniorů by se mohl případně využít průměrný důchod.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám