Hlavní obsah

Vláda se brání tvrzení Hradu, že spor o Putina vyvolal Paroubek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Tajemník prezidenta republiky Ladislav Jakl v pátek odpoledne zveřejnil kompletní korespondenci, kterou si Hrad vyměnil s předsedou vlády Jiřím Paroubkem (ČSSD) ohledně návštěvy ruského prezidenta Vladimira Putina. Podle Jakla naléhal premiér na prezidenta, aby k podpisu česko-ruských smluv došlo až druhý den za jeho přítomnosti. Proti tomu však ostře vystoupila vláda a obvinila Hrad ze zatajování programu Putina v Praze.

Článek

"Tvrzení ředitele politického odboru Kanceláře prezidenta republiky Ladislava Jakla, že program návštěvy prezidenta Ruské federace Putina byl připraven už řadu týdnů dopředu, není pravdivé. Stejně nepravdivé je, když se lidé z Hradu ohánějí slovy, že o programu včas informovali," uvedla mluvčí vlády Lucie Orgoníková.

Jakl prohlásil, že Kancelář prezidenta republiky nejdříve vůbec nechtěla premiérovo naléhání na změnu programu komentovat. K rozhodnutí zveřejnit korespondenci podle něj přispěly interpretace, podle kterých jde o akci Hradu. Podle Jakla to ale byly právě premiérovy dopisy, které spor zažehly.

Paroubek v prvním dopise poukázal na to, že hlavě státu nepřísluší, aby dokumenty byly podepisovány v její přítomnosti. Zároveň požádal o přesunutí termínu podepisování smluv na druhý den a pohrozil, že pokud ke změně programu nedojde, členové vlády by se nemuseli k podpisu dostavit.

Klaus Paroubkovi odpověděl, že program byl dlouhodobě připravován ve spolupráci se členy vlády, premiér proto musel průběh návštěvy znát s dostatečným předstihem. Prezident dál připomněl, že Vladimir Putin přijel do Prahy na jeho pozvání, nikoliv premiérovo. Změnu programu návštěvy odmítl.

Premiér na Klausovu odpověď reagoval s tím, že s prezidentovým postupem zásadně nesouhlasí, nicméně udělí souhlas účastí ministrů vlády při podpisech smluv, aby nebyly poškozeny vztahy s Ruskem.

Šéf Úřadu vlády říká, že spor vyvolal Hrad

 Podle šéfa Úřadu vlády Ivana Přikryla zneužil Hrad situace pro politické cíle, když záměrně vyvolal spor. Klaus by si podle Přikryla měl uvědomit, že v ČR je parlamentní demokracie, nikoli prezidentská jako v Rusku.

"Václav Klaus by si měl uvědomit, že nemá v našem ústavním systému takové postavení jako ruský prezident ve své vlasti," uvedl Přikryl v prohlášení, které v pátek poskytl novinářů.

Podle Klause je Paroubkovo chování klukovina

Prezident Klaus označil Paroubkovo chování za "klukovinu". Klaus neuznává názor, že jde o vzájemnou hašteřivost obou ústavních činitelů. Zdůraznil, že Putin byl jeho host, a tomu odpovídala i organizace návštěvy.

"Ta návštěva byla dlouhodobě připravovaná, v součinnosti s celou vládou. Vzpomenout si den předtím a napsat hrubý dopis, to není vzájemná hašteřivost.... To byla prostě klukovina, o které nemá cenu debatovat. Je to pod mou důstojnost, abychom o tom více mluvili," řekl v pátek prezident novinářům.

Podle Jakla chtěl Paroubek podepisovat smlouvy sám

Klausův tajemník Ladislav Jakl ve čtvrtek řekl, že v předvečer Putinova příletu do Prahy poslal Paroubek prezidentovi dopis, v němž "si vynucoval pomocí výhrůžky a určitého vydírání", aby česko-ruské smlouvy nebyly podepsány na Hradě za účasti obou prezidentů, ale až během setkání ruského prezidenta a českého premiéra o den později. Nakonec byly dokumenty podepsány ve středu na Hradě za účasti ministrů. [celá zpráva]

Úřad vlády zdůraznil, že podepsané smlouvy byly výsledkem práce mezivládních komisí a činnosti ministrů, nikoli prezidenta republiky. Bylo by prý proto korektní, aby byly podepsány za účasti předsedy vlády Paroubka. "Takovou námitku premiér učinil. Nepřiměřená reakce prezidenta republiky, který se snaží vzbudit dojem, že premiér ohrozil ekonomické a mezinárodně politické vztahy, není ničím jiným než zneužitím situace pro politické cíle," píše se v Přikrylově prohlášení.

Je to další ze série konfliktů mezi Klausem a Paroubkem. Jedním z hlavních rozporů byl dosud pohled na Evropskou unii, kdy Klaus nesdílí eurooptimismus vlády. Dalším střetem bylo jmenování Davida Ratha ministrem zdravotnictví, kdy jej Klaus odmítal jmenovat, neboť v té době byl Rath šéfem České lékařské komory.

Anketa

S kým více souhlasíte ve sporu vlády s Hradem kvůli Putinově návštěvě v Praze
s Klausovým tajemníkem Ladislavem Jaklem
72,1 %
s šéfem úřadu vlády Ivanem Přikrylem
27,9 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 20550 čtenářů.

KLAUS vs. PAROUBEK

Evropská unie a euroústava

  • Podle Paroubka se prezident snaží popřít evropský poválečný vývoj, když navrhuje vytvořit organizaci evropských států, která by nahradila dosavadní podobu evropské integrace.

Gesto vůči sudetským antifašistům

  • Prezident nesouhlasil s premiérovým záměrem na vstřícné gesto vůči sudetským antifašistům, s nímž Paroubek přišel loni v červenci. Klaus to označil za "mimořádně nešťastný a nebezpečný návrh".

Jmenování ministra zdravotnictví Davida Ratha

  • Další spor mezi oběma politiky se odehrál loni v říjnu při jmenování předsedy ČLK Davida Ratha ministrem zdravotnictví. Klaus odmítl Ratha jmenovat s tím, že jeho působení v obou funkcích odporuje ústavě.

Zákon o registrovaném partnerství

  • Letos v únoru vetoval Klaus zákon o registrovaném partnerství lidí stejného pohlaví. Paroubek veto označil za jednu z největších prezidentových chyb.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám