Hlavní obsah

Hrad: Paroubek ohrozil průběh Putinovy návštěvy v ČR

PRAHA

Přestřelky mezi prezidentem Václavem Klausem a premiérem Jiřím Paroubkem nemají konce. Jen se utišily spory ohledně zákonu o registrovaném partnerství, napadl prezidentův tajemník Ladislav Jakl Paroubka, že málem ohrozil průběh návštěvy ruského prezidenta Vladimira Putina v ČR. Paroubek chtěl, aby byly podpisy smluv a memorand odloženy o jeden den, jinak prý zakáže ministrům na podpisu účast.

Článek

Podle plánu měla ruská a česká strana podepsat na Hradě dvě memoranda a rámcovou úvěrovou smlouvu. Paroubek ale na poslední chvíli, den předtím, než Putin přicestoval, napsal na Hrad dopis, aby byl podpis o den odložen. Smlouvy by se tak nepodepsaly na Hradě po setkání prezidentů, ale až po setkání Putina s Paroubkem.

Pokud by Hrad nevyhověl, hrozil Paroubek tím, že na setkání nepustí členy vlády. Jakl přímo řekl, že si odklad setkání vynucoval pomocí "výhrůžky a určitého vydírání".

Dopisy jsou důvěrné

Paroubek se k dopisu odmítl vyjádřit. "Jsou některé dopisy, které si vyměňuje předseda vlády s prezidentem, které skutečně jsou dopisy důvěrnými. Já o tom nehodlám hovořit a už vůbec ne před novináři. Maximálně jsem ochoten o tom hovořit s prezidentem republiky," řekl Paroubek.

Smlouvy byla nakonec podepsány ve středu na Hradě. Za českou stranu je svým podpisem stvrdili ministr průmyslu a obchodu Milan Urban, náměstek ministra vnitra Miroslav Štěpán a generální ředitel ČEB Josef Tauber. Přítomen byl na Hradě například také ministr zahraničí Cyril Svoboda. Paroubka, stejně jako šéfy obou parlamentních komor, přijal ve čtvrtek Putin v Lichtenštejnském paláci.

Jakl tvrdí, že do poslední chvíle nebylo jasné, zda se členové vlády podpisu zúčastní. "Dovedli jsme si představit, jak by se asi pan prezident Putin díval, kdyby si něco takového přečetl v novinách, že se tady prostě na tom písečku nejsme schopni dohodnout," uvedl Klausův tajemník.

Putin byl na návštěvě ČR dva dny. Ve středu věnoval svůj den akcím s prezidentem Klausem [celá zpráva], ve čtvrtek se setkal s premiérem Paroubkem. [celá zpráva]

Reklama

Související články

Moskva prodlouží smlouvy na plyn

Rusko brzy připraví prodloužení smluv o plynu a ropě do ČR, řekl ve středu na tiskové konferenci prezident Vladimir Putin. "Nevidím žádné překážky uzavření...

Výběr článků

Načítám