Hlavní obsah

Vláda rozvolňovala, Maláčová pracovala u piva a porušovala vládní opatření

Novinky, jas, ber

Vláda premiéra Andreje Babiše (ANO) v pondělí zvýšila počet osob, které mohou sedět v restauraci u jednoho stolu ze čtyř na šest. Jakou váhu nařízením dávají členové kabinetu, dokladovala téhož dne večer ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD), která na sociální síti sdílela snímek z posezení s „nadějemi levičáckého Twitteru”. Z něj bylo jasně patrné, že vládní nařízení nikdo neřeší.

Vojtěch o Maláčové na pivuVideo: Novinky

 
Článek

Maláčová momentku z venkovního posezení u piva sdílela coby příklad „příjemného večera”, aniž by řešila, že občané dbající vládních nařízení si budou klást otázku ohledně počtu lidí u stolu, případně dodržování bezpečné vzdálenosti.

Sama přitom o rozvolnění, které začne platit od 1. září, na vládě nehlasovala, neboť byla kvůli jiným pracovním povinnostem omluvena.

„Nebyla to do puntíku organizovaná akce, přišlo víc lidí, než jsem čekala,” sdělila Novinkám ministryně.

„Řešili jsme drahé bydlení a další otázky, které mladé lidi trápí. V zápalu debaty jsem zapomněla sledovat, kolik je nás u stolu,” připustila ministryně s tím, že chce učinit „revoluci v bydlení”.

Vládní kolegyni za exces v úterý kritizoval ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO).

„Opatření platí pro všechny. Na sociálních sítích jsem to viděl a zaujalo mě to, že se to dělo přesně v 19:30 hodin, kdy zasedala vláda a účastnili se jí všichni ministři až na paní ministryni Maláčovou. Chyba to je, řešit to bude případně hygiena,” dodal k pondělnímu soaré.

Změny v covidových opatřeních. Dotknou se restaurací i akcí

Domácí

Nejde přitom o první přešlap. Loni v dubnu se Maláčová spolu s předsedou strany a ministrem vnitra Janem Hamáčkem zúčastnila videokonference z jednání krizového štábu bez roušek. Oba se tehdy za porušení pravidel káli a obratem poslali 10 tisíc korun na charitu.

Sociální demokraté přitom nejsou jediní vládní činitelé, kteří ohledně dodržování opatření tápou.

Foto: Petr Horník, Právo

Ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová

Když v červenci navštívila Českou republiku šéfka Evropské komise Ursula von der Leyenová, vyšlo najevo, že premiér Babiš nezná pravidla.

A když se jej politička dotázala, zda si má nasadit respirátor, premiér bezelstně přiznal, že neví, neboť „pravidla se pořád mění”.

Reklama

Výběr článků

Načítám