Hlavní obsah

Babiš chce dvě nemocnice pro nakažené. Pro roušky do Číny poletí sedm letadel

Novinky, Barbora Zpěváčková
Aktualizováno

Obchody, které prodávají látky, mohou mít otevřeno. V pondělí o tom rozhodla vláda. Chce tak umožnit lidem, aby si mohli dojít do galanterií pro látky, ze kterých se dají doma vyrobit roušky, které v České republice chybí. Pro roušky má do Číny tento týden odletět sedm letadel. Premiér Andrej Babiš (ANO) také na večerní tiskové konferenci řekl, že chce, aby v Česku fungovaly dvě nemocnice pro nakažené koronavirem.

Záznam: TK po jednání vládyVideo: ČTK

 
Článek

„Chceme zřídit dvě nemocnice pro nakažené koronavirem, pokud by došlo k velké epidemii a měli bychom hospitalizovaný velký počet nakažených. Nemocnice by měly mít kapacitu až tři sta lůžek,” řekl premiér po jednání vlády, která jednala pomocí videokonference.

Podle něj by se mělo jednat o Nemocnici na Homolce v Praze a Fakultní nemocnici U svaté Anny v Brně. Dvě specializované nemocnice by měly být připraveny do jednoho až dvou týdnů. Premiér zdůraznil, že důležité je mít dostatek plicních ventilátorů.

Dosud se o nemocné starají pražská Nemocnice na Bulovce a vybrané krajské nemocnice.

SPECIÁL: COVID-19 | Vše o nákaze, rady a tipy, jaké jsou příznaky

Koronavirus

Vláda také řešila nedostatek roušek a respirátorů v České republice. Babiš uvedl, že v pondělí ráno odletělo letadlo do Číny, které by se mělo vrátit se zdravotnickým materiálem.

„Připravujeme sedm letadel, které by měly odletět do Číny. Čína je znovu největším výrobcem zdravotního materiálu a celý svět tam jezdí nakupovat,” konstatoval Babiš.

Jak šel čas s rouškami: Od „milionu na skladě” po „zlepšíme to do tří týdnů“

Domácí

Galanterie zůstanou otevřené

Kabinet také rozhodl, že k výčtu obchodů, které mohou být otevřené, se nově přidají i galanterie. Z rozhodnutí vlády musejí být obchody v ČR zavřené, výjimku mají prodejny potravin, lékárny, drogerie či benzinky.

„Vláda nařizuje, že zákaz maloobchodního prodeje a prodeje služeb v provozovnách se nevztahuje na prodej textilního materiálu a textilní galanterie,“ stojí v usnesení, které mají Novinky k dispozici.

I bavlněná rouška může pomoci. Návod, jak si ji doma ušít

Koronavirus

Vláda totiž po občanech chce, aby používali roušky. Ty však ale nejsou nikde k dostání. Lidé si tak mohou vzít aspoň šátek či šálu nebo si mohou roušky vyrobit doma. K tomu je ale zapotřebí vhodná látka.

Přehledně: Co vláda zakázala a povolila spolu s omezením volného pohybu osob

Koronavirus

Kromě galanterií budou mít výjimku také servisy výpočetní a telekomunikační techniky, audio- a videopřijímačů, spotřební elektroniky, přístrojů a dalších výrobků pro domácnosti.

Foto: Úřad vlády ČR/Twitter

Vláda kvůli koronaviru jednala prostřednictvím videokonference (snímek z 16. března)

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám