Hlavní obsah

Tisková konference po jednání vlády

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Kabinet v pondělí jednal o otevírání obchodů a části služeb. Podle dřívějších vyjádření ministrů by se měly obchody otevřít 3. května, pokud bude pod 100 nakažených na 100 tisíc obyvatel za posledních 7 dnů. Služby, jako je například kadeřnictví či pedikúra, otevřou i bez této podmínky. Brífink po jednání je naplánovaný na 16:30, Novinky ho nabídnou živě.

TK po jednání vlády 26.4.2021Video: ČTK

 
Článek

Plán na rozvolnění představila vláda již minulý týden, neobsahuje ale konkrétní data, kdy by se mělo co otevřít. Řídit by se to totiž mělo právě podle počtu nakažených na 100 tisíc obyvatel za posledních 7 dní.

Epidemiologickou situaci tak bude vláda řešit nyní každé pondělí, kdy rozhodne, co se případně další týden rozvolní a za jakých podmínek. To by pak měla ještě ve čtvrtek potvrdit.

Arenberger: Kadeřnictví a pedikúra se otevřou 3. května bez jakýchkoliv podmínek

Domácí

Pokud tak bude průměr počtu nakažených za posledních sedm dní pod 100 na 100 tisíc obyvatel, otevřít by měly od 3. května všechny obchody i venkovní trhy.  Momentálně je ČR na čísle 163. Podmínku pro toto rozvolnění splňují jen Karlovarský a Královéhradecký kraj.

V krajích, kde tato podmínka bude splněna, se vrátí do škol i žáci 2. stupně základních škol v rotační výuce.

I bez splnění těchto podmínek otevřou kadeřnictví nebo například pedikúra. Na Twitteru to oznámil ještě před tiskovou konferencí vicepremiér Karel Havlíček (za ANO). Obnovit by se neměly služby, při kterých dochází k porušení integrity kůže, tedy například tetovací salony. Zákazníci pak zřejmě budou muset mít při využití těchto služeb negativní test na koronavirus, a to buď antigenní, nebo PCR. Detailnější podmínky by měl kabinet představit právě v pondělí.

Tématem bude i testování. Do konce dubna totiž musí kabinet sdělit, jestli bude povinné testování na covid ve firmách a na úřadech pokračovat v červnu, případně déle.

Foto: Ministerstvo zdravotnictví ČR

Balíčky pro návrat zpět do normálního života

Reklama

Výběr článků

Načítám