Hlavní obsah

Vláda dovolí otevřít zahrádky, jasná pravidla chybějí

Novinky, jas

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ačkoliv se od pondělí mají otevřít zahrádky barů, kaváren a restaurací, provozovatelé stále netuší, jaká budou pravidla. O tom podle všeho nemá jasno ani vláda, která sice podle premiéra Andreje Babiše (ANO) epidemii zvládá, ale o detailech otevření zahrádek bude rozhodovat až v pátek, tři dny před otevřením.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto.

Článek

Návštěva zahrádky má být podmíněna negativním testem, případně absolvováním očkování. Ministr zdravotnictví Petr Arenberger (za ANO) míní, že pokud by se na zahrádce usadil host bez testu, obsluha jej sice nemůže vykázat, ale nemusela by jej obsloužit.

Takovýto výklad nicméně zneklidňuje Hospodářskou komoru, která chce od vlády slyšet jasné regule, zda a jak mají být hosté kontrolováni a kdo bude zodpovědný za jejich případné porušení.

Restauratér hosta kvůli testu nemůže vyhodit, nemusí ho ale obsloužit, říká Arenberger

Domácí

Restauratéři poukazují na fakt, že pro to, aby po hostech vymáhali doložení testu či očkování, nemají oporu v zákoně.

„Řešení“ v podobě vývěsky s informací, že obsluhováni budou jen hosté splňující podmínky stanovené ministerstvem zdravotnictví, je zcela v intencích vládních nařízení, která se v minulosti dočkala soudního přezkumu.

Babiš: Vláda pandemii zvládá. 30 000 Čechů je po smrti

Domácí

Jako sporný se jeví i zákaz wi-fi připojení a to, že by na zahrádkách neměla hrát reprodukovaná hudba. Zákaz bezdrátových sítí by měl patrně omezit „vysedávání“ v podnicích.

Premiér Babiš ve čtvrtek na konto těchto opatření mnohoznačně konstatoval, že „dostává podněty“. Opatření podle něj vznikla již dříve a on má za to, že tato omezení již nejsou potřeba.

Hostinští nechtějí hosty kontrolovat

Domácí

„Jsou na to různé názory, ještě se k tomu vrátíme,“ řekl Babiš s poukazem na páteční jednání vlády, po němž se provozovatelé podniků i jejich potenciální zákazníci možná dozvědí více.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám