Hlavní obsah

„Vizionář, přítel, klidná síla.“ Lidé se rozloučili s Věslavem Michalikem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Rodina, přátelé, známí i řada politiků se ve čtvrtek přišla rozloučit s nedávno zesnulým místopředsedou hnutí STAN a dlouholetým starostou Dolních Břežan Věslavem Michalikem. Vzpomínali na něj jako na člověka s obrovským nadhledem, který si vždy věděl rady.

Poslední rozloučení s MichalikemVideo: Novinky

 
Článek

Zavzpomínat na Michalika dorazily po poledni do evangelického chrámu U Salvátora v Praze 1 odhadem více než dvě stovky lidí.

Zemřel Věslav Michalik

Domácí

Rozloučit se přišla kromě rodinných příslušníků a známých také řada politiků, ať už těch z nejvyšší politiky, nebo i z komunální. Mezi smutečními hosty nechyběli šéf hnutí STAN, vicepremiér a ministr vnitra Vít Rakušan, který v kostele také pronesl proslov, ministři Josef Síkela (za STAN), Mikuláš Bek (STAN) či Martin Kupka (ODS).

„Znal jsem ho asi od roku 2008. Už na prvním ustavujícím zasedání nezávislých starostů ve středních Čechách se ukázal jako výrazná osobnost. Jako člověk, který má nadhled, člověk, který v každém vyjednávání vidí o pět tahů dál a přemýšlí nad věcmi s úžasným nadhledem a vizí,“ zavzpomínal po posledním rozloučení pro Novinky exministr školství Petr Gazdík (STAN).

„Lidsky jsem toho člověka měl moc rád. Když bylo zle, tak si vždy věděl rady,“ doplnil.

Michalika pojila dlouholetá známost a přátelství také se současnou středočeskou hejtmankou Petrou Peckovou (STAN).

„Byl to obrovský vizionář, analytik, stratég, přítel a klidná síla. Vidíte, kolik tady bylo starostů z celé země. Byl pro všechny obrovskou motivací a byl to nesmírně poctivý člověk,“ připojila svou vzpomínku na Michalika Pecková.

S jeho smrtí svět podle ní přišel kromě „úžasného táty a manžela“ také o pocit, „že na všechny problémy se najde řešení“.

Jak Gazdík a Pecková, tak i řada dalších lidí, kteří se se zesnulým starostou přišli rozloučit, neskrývali slzy.

Michalik zemřel náhle ve věku 59 let v neděli 12. června během procházky. Narodil se v Českém Těšíně, vystudoval Fakultu jadernou a fyzikálně inženýrskou ČVUT v Praze. Posléze studoval ekonomii v USA. Pracoval v Akademii věd ČR a v bankovních institucích, posléze podnikal.

Z loni zvolených řadových místopředsedů STAN už zbyla jen Kovářová

Domácí

V roce 2002 vstoupil do politiky a byl zvolen zastupitelem Dolních Břežan. O dva roky později se stal jejich starostou, v čele obce byl až do své smrti, tedy 18 let. V roce 2012 byl zvolen zastupitelem Středočeského kraje, v listopadu 2020 se stal náměstkem hejtmanky pro strategii a finance. V hnutí STAN byl od roku 2013, od roku 2021 byl místopředsedou.

Reklama

Související témata:

Související články

Zemřel Věslav Michalik

Ve věku 59 let zemřel politik Věslav Michalik. Byl místopředsedou hnutí STAN, náměstkem středočeské hejtmanky, starostou Dolních Břežan. Na Twitteru to...

Výběr článků

Načítám