Hlavní obsah

Virolog: Víc testovat má smysl, kapacity se ale rychle zahltí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Díky častějšímu testování bude možné lépe reagovat na rychle se šířící variantu omikron. Ale jen do času. Myslí si to virolog a ředitel Biologického centra AV ČR Libor Grubhoffer. Testovací kapacity podle něj přestanou brzy stačit.

Foto: Václav Pancer, Právo

Virolog Libor Grubhoffer

Článek

Vláda chce v lednu zintenzivnit testování ve školách a firmách. To, že omikron převládne, víme. Testování ale přece virus nebrzdí, jen ukazuje na šíření viru v populaci. Ministr zdravotnictví Válek říká, že díky tomu získáme čas na očkování posilujících dávek.

Právě v této fázi, kdy začíná nová varianta omikron převládat nad variantou delta, je to velice důležité. Smyslem je, abychom zaznamenali postup nové varianty na našem území a abychom dokázali protiepidemickými opatřeními nástup nové vlny také zmírnit. Jestli se nám to podaří, je otázka. Dosud s těmi předešlými vlnami se nám to vlastně nikdy nepodařilo, poněvadž pokud je nástup rychlý, tak se zahltí celý trasovací systém, a pak testování pozbývá smysl.

Pomohlo by tedy zkrácení izolací a karantén, jak o tom uvažuje vláda?

Zkrácení karantén a izolací vychází z doporučení amerického Centra pro kontrolu a prevenci nemocí. Vychází se z toho, že omikron je mnohem rychlejší v nástupu, v průběhu onemocnění a také v návratu lidí do práce či školy. To je jediný smysl.

Nově se budou muset pravidelně testovat i očkovaní a lidé s imunitou po covidu. Nemělo k tomu dojít dřív?

Je to určitě správný přístup. Jen je otázka, kdy se testovací kapacity zahltí. Pokud, jak předpokládáme, bude nástup omikronu rychlý, tak se velmi brzy zahltí testovací i trasovací systém. Máme stále velký nedostatek kapacit. V tomto dva roky trvajícím martyriu jsme zanedbali zřizování nových laboratoří, zejména ve zdravotnickém systému.

Spoléháme na to, že se objeví ještě nějaké volné kapacity soukromých laboratoří. Ministr Válek hovořil o tom, že finančně rychle podpoří dovybavení laboratoří ve větších nemocnicích a klinikách, ono ale nejde jen o pořízení drahých přístrojů pro PCR testování. Jde také o lidi, kterých je nedostatek. Je to vysoce kvalifikovaná a zároveň rutinní práce.

Slyšíme neustále apel, ať lidé jdou na posilující dávku. Od začátku pandemie se nakazilo oficiálně téměř 2,5 milionu obyvatel. Mnoho z nich poměrně nedávno. I ty ochrání před omikronem jen přeočkování?

Statistické údaje sice říkají, že značná část spoluobčanů prodělala onemocnění v posledních měsících, přesto je ale přeočkování nutné. Je pouze otázka, kdy to mají udělat lidé, kteří prodělali nemoc v posledních dvou třech měsících.

Až bude varianta omikron masivně rozšířená, tak nás proti ní bude chránit jen vysoká hladina specifických protilátek. Jakákoliv hladina, aniž bychom přesně věděli, jakou potřebujeme, je nedostatečná. Ať už jsme ukončili očkování dvěma dávkami, nebo prodělali onemocnění, tak v těchto specifických protilátkách chybí tzv. virus neutralizující protilátky proti variantě omikron. A proto je nutná posilující dávka.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám