Hlavní obsah

VIDEO: Extremisté útočili při pochodu homosexuálů Brnem slzným plynem

BRNO
Aktualizováno

V centru Brna proběhl v sobotu od 14 hodin hodinový pochod stovek homosexuálů a zastánců jejich práv. Organizátoři akci po útoku extremistů nejprve zrušili, nakonec se ale rozhodli vyrazit po jiné, kratší trase. Brněnská záchranná služba po skončení pochodu musela vyjet do restaurace na náměstí Svobody, kde pravicoví radikálové hodili slzný granát. Zasaženo bylo 20 lidí, záchranáři ale museli ošetřit jen dvě osoby.

Průvod homosexuálů překazili extremistéVideo: ČTK

 
Článek

Pochod začal ve 14 hodin, krátce na to byl ale přerušen. Kolem půl druhé vtrhlo na náměstí zhruba 40 mužů v černých oděvech a s kuklami na hlavách. Házeli syrová vejce a několik dělbuchů. Poté začala policie sjednávat pořádek a organizátoři se rozhodli, že pochod přeruší.

Odpůrci pochodu homosexuálů se shromáždili na Zelném trhu. Sedm neonacistů bylo zatčeno, protože se podle policie dopouštěli výtržnictví a nedbali pokynů policistů.

Pochod byl ale krátce před 14:45 obnoven, jeho účastníci vyšli z náměstí Svobody, vyhnuli se však Zelnému trhu. Proto zamířili do Masarykovy ulice. Krátce po 15:00 akce skončila.

Asi půl hodiny po rozpuštění průvodu vhodil jeden z neonacistů slzný granát mezi hosty jedné ze zahradních restaurací na náměstí Svobody. „Bylo zasaženo několik lidí, jsou tam naši zdravotníci,“ sdělila Novinkám brněnská policejní mluvčí Andrea Procházková. Nakonec museli záchranáři ošetřit jen dvě osoby, pro které přijela sanitka. Pachatele útoku se zatím nepodařilo vypátrat.

Do čela průvodu homosexuálů se postavila ministryně pro menšiny a lidská práva Džamila Stehlíková (zcela vlevo) a náměstek brněnského primátora Martin Ander (oba SZ).foto: Právo/Jan Trojan

Patnáct zadržených

Policie sledovala skupinky odpůrců homosexuálů, aby extremisté nevytvořili větší celek a nezačali ohrožovat pořádek. Účastníci průvodu se rozešli. Na několika místech čekali na skupinky gayů a jejich příznivců odpůrci pochodu. Od sebe je oddělovaly policejní kordony.

Jedna ze skupin neonacistů dokonce rajčaty zaútočila na skupinu pěti lidí tmavší pleti. Až po 16. hodině se dění v ulicích uklidnilo. Na náměstí Svobody v tu dobu ještě postávalo několik menších skupinek neonacistů. Nelze však vyloučit, že se opět zdramatizuje večer, kdy se uskuteční doprovodné akce související s odpoledním pochodem.

Policie za odpoledne zadržela celkem 15 odpůrců happeningu. Dva obvinila z výtržnictví. Hrozí jim až dva roky vězení. Dalším deseti lidem hrozí přestupkové řízení. U jednoho ze zadržených se našel slzný plyn.

V centru dohlíželo na průběh akce přes den víc než 200 policistů. Ve střehu budou i večer, kdy se koná doprovodný program Queer Parade.

Zhruba 500 účastníků

Do čela průvodu se postavila ministryně pro menšiny a lidská práva Džamila Stehlíková a náměstek brněnského primátora Martin Ander (oba SZ). Podle něj mají příslušníci gay a lesbické komunity právo shromáždění uspořádat. Stehlíková ocenila, že incident účastníky akce nezastrašil, ale spíš stmelil. Zvolení kratší trasy nepokládá za prohru, ale postup, který zabrání zbytečným potyčkám.

Pochodu se zúčastnilo zhruba 500 lidí, další stovky přihlížely. Na místě bylo zhruba 150 odpůrců průvodu. Na akci pak dohlíželo zhruba 200 policistů včetně členů antikonfliktního týmu, kteří jsou proškoleni v komunikaci při akcích s větším počtem účastníků.

Průvod homosexuálů v Brněfoto: Právo/Jan Trojan

Na 15. hodinu připravila setkání odpůrců průvodu na náměstí Svobody strana Právo a spravedlnost.

Policie blokovala všechny ulice vedoucí na náměstí Svobody, někteří odpůrci se na něj přesto dostali. Drželi mimo jiné transparent s nápisem "Ne adopcím dětí homosexuálními páry". Na náměstí přišel i známý brněnský kněz, odpůrce homosexuálů a potratů Libor Halík. V ruce držel velký dřevěný kříž a hlasitě brojil proti účastníkům akce.

"Nedejte se, nebojte se projevit svoji jinakost," vzkázal po zásahu neonacistů bojovník za práva homosexuálů Jiří Hromada.

Homosexuálové chtěli klidný pochod

Průvod, který měl poukázat například na problémy gay rodin, které vychovávají dítě jednoho z partnerů, proběhl téměř na den dva roky od uzákonění registrovaného partnerství. Podle posledního průzkumu podporuje svazky homosexuálů asi 75 procent Čechů.

Protest pravicových extremistů proti průvodu homosexuálůfoto: Právo/Jan Trojan

"Jsme přesvědčeni, že průvod se bude podobat spíš tomu klidnějšímu polskému, nebude tak roztančený jako třeba pochody v Americe," poznamenala už dříve jedna z organizátorek Jolana Navrátilová.

Brněnská akce byla první svého druhu v Česku. Homosexuálové pořádali zatím jen "svíčkové" pochody za oběti nemoci AIDS a menší pochody v Karlových Varech. Ve světě mají duhové průvody dlouholetou tradici, která vznikla v 70. letech v USA.

Protesty proti průvodu Brno zakázalo

Pochod kritizovalo několik uskupení. Nesouhlas s pochodem plánovali vyjádřit Národní strana a občanské sdružení Akce 99 národní obnovy. Jejich oficiální protestní akce ale úředníci zakázali. Přesto se Národní strana akce zúčastnila.

"Cílem pochodu není nic jiného než nátlak na majoritu, nátlak nechutný a nemístný, nátlak směřující ke společenské akceptaci adopce dětí homosexuálními páry," uvedla dříve ve svém prohlášení k pochodu homosexuálů Národní strana.

:. Několik dní před plánovaným pochodem gayů a lesbiček se na některých místech Brna objevily tyto plakáty.foto: ČTK

Pořadatelé gay průvodu ale taková vyjádření odmítají, podle nich nemělo jít o žádnou okázalou ukázku homosexuality. "Protesty proti pochodu zřejmě převážně vychází ze stereotypů a předsudků, které ti lidé mají," uvedl jeden z organizátorů Martin Strachoň.

Desítky tisíc homosexuálů zamířily v sobotu do ulic v řadě evropských měst, aby demonstrovaly za rovná práva a proti diskriminaci menšin. V rámci takzvaných duhových průvodů jich bylo nejvíce přítomno v Berlíně a v Paříži. Zatímco v mnoha městech jde již o mnohaletou tradici, vůbec poprvé se podobná akce uskutečnila kromě Brna také v bulharské Sofii.

Reklama

Výběr článků

Načítám