Hlavní obsah

Vichřice, nikoliv orkán, tvrdí o Sabine v Česku meteorolog

I když vítr, který v Česku vál v noci a v pondělí, místy výrazně přesahoval rychlost 100 km/h a na Sněžce v jednu chvíli dosáhla jeho rychlost až 184 km/h, nešlo podle meteorologa Pavla Šimandla z Českého hydrometeorologického ústavu o orkán.

Foto: HZS Olomouckého kraje

Následky bouře na Olomoucku

Článek

Vítr sám o sobě nebyl dostatečně silný, velkou rychlost měl ale pouze v poryvech a v takovém případě bouře za orkán považována není. Hranice orkánu je 117,7 kilometrů za hodinu.

„V Česku vál silný vítr až vichřice na horách, ale orkán to nebyl. Orkán musí mít rychlost větru nad třicet metrů za sekundu, a to nedosáhl. Průměrná rychlost znamená, že musí minimálně deset minut foukat 30 metrů za sekundu, to jsme na žádné stanici nezaznamenali. Nárazy jsou jiná věc, to je pouze krátkodobé zesílení," uvedl Šimandl.

Blackout v českých městech, bez proudu byly statisíce domácností

Počasí

Nejvyšší náraz větru na Sněžce, 184 km/h, zaznamenali meteorologové hned po půlnoci. Odpoledne pak na polské straně hory naměřili náraz o síle 198 km/h. Na Sněžce nešlo o nejsilnější zaznamenanou sílu větru, například orkán Kyrill v lednu 2007 dosáhl na Sněžce rychlosti až 216 kilometrů v hodině.

První oběť bouře Sabine v Česku

Krimi

Ráno kolem 6:30 naměřili v jihočeských Kocelovicích náraz silný 114 kilometrů v hodině. Přes 100 km/h měl vítr v nárazech rychlost i v Praze.

Bouře, která se v neděli a v noci na pondělí prohnala Evropou, si na kontinentu vyžádala nejméně pět lidských životů. Zemřel i jeden člověk v Česku. V Nové Vsi na Sokolovsku spadl strom na auto, ve kterém zemřel muž a těžce se zranila žena.

Bez elektřiny je v Česku stále přes 200 000 domácností.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám