Hlavní obsah

Většina žáků se vrátí zpět do tříd nejdřív za měsíc

Právo, Kristýna Šopfová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vláda v pondělí kývla na samotestování žáků šetrnými antigenními testy po vzoru Rakouska. Bez ohledu na to se ale většina žáků do školy nevrátí dřív než na konci března, pokud to vůbec dovolí epidemická si­tuace. Vyplývá to z dokumentu ministerstva školství pro vládu.

Foto: Novinky

Ilustrační foto

Článek

Nyní do školy chodí jen žáci prvních a druhých tříd ZŠ a speciálních škol.

Od 1. března chce vláda do lavic vrátit 98 tisíc maturantů a studentů posledních ročníků středních a odborných škol. Podmínkou je ale testování, které by si měli studenti dělat sami dvakrát týdně.

Celkem 900 tisíc

O týden později, 8. března, se mají přidat středoškoláci s praktickou výukou. V další fázi – od 15. března – nastoupí i žáci devátých tříd, jichž je kolem sta tisíc. Teprve pak by mohly následovat děti na prvním stupni a případně druhém stupni, opět pokud budou pravidelně testované. Celkově jich je ve třetí až osmé třídě skoro 600 tisíc. U nich však ministerstvo ani vláda konkrétní termín návratu neuvádějí.

Rakousko je z testů ve školách nadšené. Česko je ani nedokáže rychle koupit

Domácí

„Záležet bude na tom, jak se bude vyvíjet celková situace,“ řekl Právu šéf Asociace ředitelů základních škol Michal Černý, který patří mezi ty zástupce pedagogické veřejnosti, která s ministerstvem školství vyjednává. Celkem chodí na ZŠ 900 tisíc žáků.

Černý připustil, že prezenční výuku potřebují více děti na prvním stupni než deváťáci. Podobný názor má i opozice, která žádá, aby se menší školáci vrátili do škol dřív, ideálně hned po závěrečných ročnících.

V příštím týdnu by se mělo vyjasnit i to, jestli čeká starší ročníky střídavý režim výuky, jako tomu bylo na podzim – týden ve škole, týden doma s distanční výukou. V podobném režimu funguje i často zmiňované Rakousko.

Reklama

Výběr článků

Načítám