Hlavní obsah

Venku bez roušek? Vláda to zváží už v pondělí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Roušky by mohly být povinné už jen v uzavřených prostorech jako jsou MHD nebo nákupní centra a úřady. Venku by mohly být pouze doporučené, řekl Hamáček. Vláda se bude uvolňováním zabývat v pondělí.

Foto: Vít Šimánek, ČTK

Lidé v pražském parku Stromovka za teplého počasí 9. května 2020.

Článek

V televizi Prima to potvrdili premiér Andrej Babiš (ANO) a ministr vnitra a šéf krizového štábu Jan Hamáček (ČSSD). Hlavní slovo ale podle nich budou mít stále doporučení epidemiologů.

Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) ve čtvrtek mluvil o tom, že by lidé roušky nebo jinou ochranu dýchacích cest nemuseli venku nosit od poloviny června. Podle Babiše by se ale pravidla mohla při příznivém epidemiologickém vývoji uvolnit dříve.

„Je potřeba debatovat o tom, jak dál s rouškami, jestli je nenosit jen ve vnitřních prostorech (...), zítra na vládě o tom budeme debatovat," řekl Babiš. „Ale uvidíme, samozřejmě my rozvolňujeme, jaký to bude mít dopad na výskyt lidí, kteří se nakazí," dodal.

Povinné nošení roušek skončí v polovině června

Domácí

Hamáček dodal, že harmonogram rozvolňování vládních opatření kvůli šíření koronaviru umožňuje některé fáze urychlit. „Udělali jsme to několikrát, můžeme to udělat i s rouškami," řekl ministr. Je ale podle něj nutné vzít v potaz názor odborníků.

„Řešení, které by se mohlo nabízet, je, že roušky budou povinné pouze v uzavřených prostorách, to znamená v obchodech, v kinech, v MHD a mimo uzavřené prostory vláda doporučí lidem nošení roušek a bude to na nich, aby se rozhodli, že chtějí chránit ostatní," popsal Hamáček.

Řešení, které by se mohlo nabízet, je, že roušky budou povinné pouze v uzavřených prostorách, to znamená v obchodech, v kinech, v MHD.

Podle epidemiologa Rastislava Maďara je mytí rukou, zachovávání rozestupů mezi lidmi a právě nošení roušek základní trojicí opatření, která v ČR umožnila epidemii zvládnout. „Když budeme v dalších dvou velkých vlnách rozvolňovat opatření, tak bychom si potřebovali tuto základní trojici opatření, která nás chrání, zachovat," uvedl ve druhé části pořadu TV Prima. Ministerstvo zdravotnictví tak podle něj bude prosazovat povinné nošení roušek i venku až do 15. června.

Pondělní debata na vládě o tom, jestli není na čase roušky venku přestat nosit, bude podle něj politická. Ministr zahraničních věcí Tomáš Petříček (ČSSD) se kloní ke stanovisku epidemiologů. Je potřeba ale podle něj používat zdravý rozum, třeba pokud je člověk venku jen s rodinou.

Náměstek ministra zdravotnictví Roman Prymula už dříve uvedl, že rozvolnění pravidel při nošení roušek musí mít logiku a racionálně vycházet z dopadů, které má na vývoj nemoci covid-19 předchozí rušení restrikcí. Orientační termín 15. červen vychází podle ministerstva zdravotnictví z doporučení epidemiologické pracovní skupiny.

Epidemie dál zpomaluje

Šíření nového typu koronaviru v Česku se přitom dál zpomaluje. Několik dní po sobě je nových případů méně než 20, uzdravených naproti tomu přibývá.

V Česku je aktuálně 3 371 lidí s nákazou covid-19.  Uzdravených k nedělnímu ránu ministerstvo zdravotnictví eviduje celkem už 4448. Beze změny oproti včerejšku zůstává počet lidí, kteří nákaze podlehli - 276.

ON-LINE: V neděli přibylo 11 nakažených, 18 dalších lidí se z koronaviru vyléčilo

Koronavirus

Celkem se v Česku od začátku pandemie novým typem koronaviru nakazilo 8095 lidí. V nemocnici je aktuálně 239 pacientů. Počet hospitalizovaných s koronavirem v ČR poprvé od 27. března klesl pod 250. V nemocnicích v sobotu zůstávalo 239 lidí, 40 bylo ve vážném stavu.

Se zvyšujícími se venkovními teplotami si řada lidí stěžuje na to, že se jim v rouškách obtížně dýchá, a stále platné vládní nařízení proto porušují a roušku sundavají. Vlhká rouška navíc ztrácí svou účinnost. Užitečnost nošení roušek na čerstvém vzduchu zpochybňují i někteří odborníci.

Anketa

Souhlasíte s tím, aby byly roušky povinné jen v uzavřených veřejných prostorách?
Ano
89,5 %
Ne
10,5 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 5790 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám