Hlavní obsah

Velké vánoční trhy v Praze letos nebudou

Praha

Oslavy Vánoc v Praze budou letos z důvodu pandemie v omezené podobě, budou chybět tradiční velké trhy a doprovodné akce. V pondělí to řekl radní Jan Chabr (TOP 09). Strom na Staroměstském náměstí stát bude, v úvahu podle radního přichází i několik stánků. Vánoční trhy v Praze každoročně pořádá společnost Taiko.

Foto: Novinky

Vánoční strom na pražském Staroměstském náměstí

Článek

Trhy jsou podle Chabra společenskou událostí, na které bývá velká koncentrace lidí.

„Z tohoto důvodu by bylo s ohledem na epidemiologickou situaci zřejmě velmi nevhodné konat vánoční trhy a připravovat je v rozsahu a velikosti, na které jsme zvyklí z minulých let,” uvedl. Dodal, že magistrát zároveň nechce oslavy Vánoc úplně vypustit, a to i z psychologických důvodů. Atmosféru tak na Staroměstském náměstí zajistí tradiční velký smrk a vánoční výzdoba.

Lidé vyrazili ve velkém na trhy

Domácí

„Na druhou stranu se nebude jednat o výzdobu nějak nákladnou ani pompézní. Pakliže by to epidemiologická situace umožnila, jsme připraveni přidat i několik decentních malých stánků, nicméně v tuto chvíli s klasickou variantou vánočních trhů nepočítáme,” shrnul Chabr.

Menší trhy by se mohly konat

Zrušení trhů se bude týkat těch, které organizuje společnost Taiko na Staroměstském náměstí, náměstí Republiky a ve spodní části Václavského náměstí. U menších trhů v jiných částech metropole bude magistrát podle Chabra jednat s městskými částmi.

Trhů se zákaz netýká, většina jede dál

Domácí

„Dovedu si představit, že na některé z městských částí by vánoční trhy v omezené variantě mohly proběhnout, ale zatím je brzy předvídat,” uvedl.

Ve Zlíně nebo Pardubicích trhy plánují 

Naproti tomu ve Zlíně se zatím pokračuje v kompletních přípravách vánočních trhů, řekl v pondělí mluvčí zlínské radnice Tomáš Melzer. Vánoční trhy zatím nezrušily ani Pardubice, porušily by smlouvu s koncesionářem.

Na historickém náměstí v Chebu zase se stavbou pro vánoční trhy, které bývají rozsahem i návštěvností největší v Karlovarském kraji, už začali. V jaké podobě budou, město ještě neví a přípravy se zatím omezují na výzdobu, která by o Vánocích mohla na náměstí zůstat, i kdyby se trhy kvůli šíření nákazy konat nemohly, řekl starosta Antonín Jalovec (VPM).

Koronavirový advent: Kolín nad Rýnem zrušil vánoční trhy

Koronavirus

Vánoční trhy nemají chybět ani v Hradci Králové. Letos se podle mluvčí města Kateřiny Šmídové ale přesunou z Masarykova náměstí na Velké náměstí do prostoru ke katedrále svatého Ducha. Radnice také sníží počet vánočních stromů ze tří na dva a v plánu má město rozsvícení stromu na Velkém náměstí.

V Ústí nad Labem nebo v Kladně radnice s plánováním trhů vyčkávají a rozhodnou se podle situace.

Reklama

Výběr článků

Načítám