Hlavní obsah

Ve tři ráno vzbudili část města, voda ale do Zákup přišla, až když ji nikdo nečekal

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zákupy

Zdeňka Stacha ze Zákup vzbudil v noci na neděli ve tři hodiny ráno místní městský strážník. Zburcoval ho, že se řeka Svitávka nejspíš vyleje a ať zachrání a odnese, co může. Stach i další příbuzní, kteří žijí kousek od něj, díky tomu zachránili osobní auta, která převezli jinam, i větší množství zahradní techniky a vybavení garáží.

Povodně v ZákupechVideo: Michael Polák, Právo

 
Článek

Podobně jako u Stachových zvonili nebo bouchali zákupští strážníci, dobrovolní hasiči i lidé ze zákupského městského úřadu u desítek dalších domů, nejvíc v místní části Božíkov.

Foto: Michael Polák, Právo

Zdeněk Stach ze Zákup obhlíží, co voda napáchala v ulici, kde žije.

„Dostal jsem v noci informace od starostů z obcí, ležících podél řeky nad námi, že tam už to různým způsobem plave. Tak jsme spustili sirény, vyrazili jsme do terénu a do každého objektu, který byl podle nás ohrožený, jsme se snažili dobouchat a dát jim vědět. Rozesílali jsme také esemesky.“ vylíčil Právu starosta Zákup Radek Lípa (SLK).

Foto: Michael Polák, Právo

Zatopené části Zákup. Voda sem přišla, když už ji nikdo nečekal.

„Kde jsme se nedozvonili, tam jsme poprosili sousedy, aby se pokusili tu konkrétní rodinu sehnat,“ popsal také strážník Jan Dvořák.

„Díkybohu, že nám dali vědět. Zafungovalo to fantasticky. Nebýt toho, minimálně auta bychom měli utopená,“ míní Zdeněk Stach.

Foto: Michael Polák, Právo

Zdeněk Stach ze Zákup u svého domu a zatopené zahrady.

V Zákupech to přitom dlouho vypadalo, že šlo o planý poplach. Lidé byli od tří ráno na nohou a když kolem osmé svítilo sluníčko a nepršelo, mysleli si, že se jich velká voda tentokrát týkat nebude.

„A v devět to přílítlo. Když už to nikdo z nás nečekal. Najednou se tady prostě vzala voda,“ vypráví trochu unaveně zákupský starosta.

Foto: Michael Polák, Právo

Zatopené části Zákup. Voda sem přišla, když už ji nikdo nečekal.

Voda v Zákupech zaplavila především zahrady, na mnoha místech ale pronikla i do domů, někde se zastavila jen centimetr nebo dva pod prahem domu. Hasiči, strážníci, vedení města i zaměstnanci městského úřadu v jednu hodinu odpoledne znovu vyrazili k postiženým domům a zjišťovali škody i potřeby jednotlivých lidí.

„Půjdeme znovu dům od domu a budeme konkrétně zjišťovat, jak moc je to zasáhlo a jestli tam potřebují vysoušeč, kontejner nebo třeba těžkou techniku,“ dodal Radek Lípa.

Foto: Michael Polák, Právo

Zatopené části Zákup. Voda sem přišla, když už ji nikdo nečekal.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám