Hlavní obsah

Ve firmách poškozených bouřkami bude náklady na mzdy hradit stát

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zaměstnavatelům z poničeného jihu Moravy a z Lounska pokryje výdaje na výdělky do konce července stát. Mohou dostat peníze na mzdu, plat či náhradu pro zaměstnance, kteří v zasaženém provozu nemohou pracovat, musí kvůli následkům přírodní pohromy vykonávat jinou práci či doma odklízejí škody.

Foto: Milan Malíček, Právo

Lidé z postižených obcí musejí místo práce odklízet trosky. Vláda zaměstnavatelům proplatí jejich mzdy

Článek

Počítá s tím kurzarbeitový program Tornádo, který připravilo ministerstvo práce a se kterým se dnes seznámila vláda. Informoval o tom úřad vlády v tiskové zprávě.

Ministerstvo odhaduje, že na jihu Moravy pohroma postihla až 6000 zaměstnanců. Počítá s výdaji asi 282 milionů korun. Vezme je ze svého rozpočtu z peněz na podporu zaměstnanosti.

PŘEHLEDNĚ: Jaká opatření se zpřísní

Domácí

Jih Moravy zasáhlo tornádo před týdnem. Poničilo obce Hrušky, Moravskou Novou Ves, Lužice, Mikulčice a část Hodonína. Na Lounsku bouře pobořila obce Stebno a Blatno. Dočasný kurzarbeitový program bude pro zasažené firmy a instituce z těchto míst a pro zaměstnance, kteří v nich mají bydliště.

Regionální programy na podporu zaměstnanosti schvaluje ministerstvo práce. Souhlas kabinetu není potřeba. Vedení resortu ale v podkladech k programu uvedlo, že situace po tornádu a bouřích je závažná, proto návrh předložilo i vládě.

Snaha udržet pracovní místa

„Pokud by nebyla jak zaměstnavatelům, tak zaměstnancům poskytnuta pomoc, byla by významně ohrožena schopnost zaměstnavatelů udržet stávající pracovní místa, ale i schopnost zaměstnanců udržet si svá stávající zaměstnání," uvedlo ministerstvo práce v podkladech k návrhu.

FOTO: Týden po apokalypse. Suť pomalu mizí, objevují se nové zdi a střechy

Domácí

Všechny uznatelné mzdové náklady by měl stát proplatit těm zaměstnavatelům v postižených regionech na jižní Moravě a na Lounsku, kteří kvůli následkům silných bouřek nemohou pokračovat ve výrobě. Na kompenzaci mezd budou mít firmy nárok také tehdy, pokud jejich zaměstnanec nemůže pracovat, protože likviduje následky pohromy na vlastním majetku či pomáhá s likvidací škod ve veřejném zájmu. Kompenzace se budou vztahovat na období od 25. června do 31. července.

Ve firmě, která je poničená a není možné v ní pracovat, mají lidé od zaměstnavatele dostávat náhradu minimálně ve výši 60 procent svého průměrného výdělku. Podnik může pracovníky přesunout také na jinou práci, třeba na odstraňování následků pohromy v provozech. Měl by jim platit plný výdělek.

Vláda zpřísňuje. Jedna dávka už nebude stačit jako potvrzení o bezinfekčnosti

Domácí

Pokud zaměstnanec odklízí škody doma a nechodí kvůli tomu do práce, nárok na náhradu podle zákoníku nemá. Pokud mu firma či instituce výdělek pošle, stát by jí to měl podle návrhu zaplatit. Pokrýt by měl i celé náhrady lidem v poničených provozech či výdělky zaměstnancům přesunutým na jinou práci.

Kurzarbeitový program pro jih Moravy a Lounsko by měl fungovat stejně jako Antivirus. Firma podá žádost a úřad práce s ní podepíše dohodu. Úředníkům zaměstnavatel zašle vyúčtování. Může ho odevzdat ještě před vyplacením náhrad a výdělků, peníze tak může dostat předem.

Mzdu i odvody

Stát by podle návrhu měl uhradit celé mzdové náklady včetně odvodů, nejvýš ale do zaměstnancova průměrného výdělku. Poskytl by je za hodiny, kdy pracovník nemohl pracovat, byl převeden jinam či doma odstraňoval škody.

S likvidačními pracemi po tornádu bude moci vypomoct až 1000 vojáků

Domácí

Příspěvek by se neměl vyplácet na pracovníky na dohodu, na zaměstnance s jiným příspěvkem od úřadu práce, na síly přijaté po 25. červnu, jednatele firem, podnikům v likvidaci či příjemcům dotací, z nichž se platí mzdy.

Česko má nyní i nový zákonný kurzarbeit. Ministryně práce Jana Maláčová (ČSSD) podotkla, že je ho možné využívat ale teprve ode dneška, takže by nebylo možné vyplatit podporu za červnové dny.

Reklama

Výběr článků

Načítám