Hlavní obsah

Vánoční prázdniny začnou zřejmě už v sobotu

Právo, nig

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vláda v pondělí rozhodne i o tom, zda žákům a studentům základních a středních škol začnou vánoční prázdniny již tento pátek, nebo se budou učit ještě i v pondělí a úterý. Část ředitelů a kantorů nebyla nadšená z toho, že po měsících, kdy nemohli plně učit, by měli přijít o další dny.

Foto: Milan Malíček, Právo

Ilustrační foto

Článek

„Počítám, že se to dozvíme v pondělí. I když ještě minulý týden jsem byl pro to, aby se ty dva dny učilo, nyní s informacemi, které mám, jsem názor změnil. Zdraví je na prvním místě,“ řekl v neděli Právu šéf Asociace ředitelů základních škol Michal Černý a dodal, že většina učitelů byla pro to, aby se ty dva dny ještě učilo.

Podle něho se rozhodnutí potřebují dozvědět ředitelé i učitelé s předstihem, aby na to mohli reagovat. „Pokud bychom se to měli dozvědět až ve čtvrtek, tak to by bylo špatně,“ dodal.

Zavírání spíš vadí

Premiér Andrej Babiš (ANO) v neděli řekl: „Podle mě by měly děti jít do školy naposledy v pátek 18. prosince. Myslím, že nemá smysl to znásilňovat na dva dny, protože za této situace je omezení mobility důležité.“

Zákaz kafe s sebou je totální nesmysl, nedá se to pochopit, řekl Babiš

Domácí

Tento názor vyjádřil už minulý týden, tehdy už souhlasil i ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO), ale odkazoval ještě na šéfa resortu školství Roberta Plagu (ANO), který to zvažoval.

Do školy po prázdninách mají žáci a studenti jít v pondělí 4. ledna.

Oproti jarním měsícům, kdy převládal názor veřejnosti, že zavření škol bylo správné, a podpořilo ho 71 procent dotázaných, na podzim již tato podpora výrazně klesla. Zavření nyní považuje za správné 36 procent lidí.

Havlíček: Vše směřuje k zavření restaurací a hotelů

Domácí

Naopak oproti jaru by lidé častěji zavírali jen některé typy nebo stupně škol. Zatímco na jaře se pro toto řešení vyslovilo sedm procent, na podzim je to už

20 procent. Stejný poměr byl i v názoru na to, zda se místo zavření škol měla jen omezit výuka.

Poměrně silnější podporu mělo řešení, kdy by se nezavíraly školy ani se neomezovala výuka, ale jen se přijímala opatření. Proti jarním 12 procentům by toto řešení přivítala víc než pětina veřejnosti.

Reklama

Výběr článků

Načítám