Hlavní obsah

Zákaz kafe s sebou je totální nesmysl, nedá se to pochopit, řekl Babiš

Novinky, kov

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Nevěděli jsme, že tohle z toho může vypadnout, zkritizoval premiér Andrej Babiš (ANO) výslednou podobu vládního nařízení, které zakazuje prodej kávy z výdejového okénka. Řekl to v České televizi s tím, že bude chtít změnu.

Foto: Ondřej Deml, ČTK

Premiér Andrej Babiš (ANO) s ministrem zdravotnictví Janem Blatným (za ANO)

Článek

Vládní nařízení zakazuje prodávat z výdejových okének „rozlévané nebo na místě připravované nápoje k okamžité konzumaci“. Babiš to označil za „totální nesmysl“.

„Oni mi to vysvětlili, ale já to ani tak nechápu. To se nedá pochopit,“ řekl. „My jsme nevěděli ani, že tohle z toho může vypadnout,“ uvedl k usnesení, pod nímž je podepsán. „Epidemiologové to chápou, já to nechápu,“ poznamenal.

Vadí už i procházka s kávou. Vláda zakázala prodej v kelímku z okének

Domácí

Za podobu nařízení podle něj může ministerstvo zdravotnictví. „Dělá to ve spěchu, nikdo si to neuvědomil, měnili to xkrát,“ vysvětloval.

O zákazu informoval v pátek ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO) s tím, že to má pomoci v boji proti šíření koronaviru. „Není to omyl. Cílem je, abychom nechodili po vánočních trzích a po ulicích s kelímky a jídlem,“ vysvětloval.

Vláda zakázala prodej kávy s sebouVideo: ČTK

„Já se za to omlouvám a budu trvat na tom, aby se to změnilo,“ řekl v neděli Babiš, podle nějž není možné, aby si lidé nemohli brát u okénka kelímek s kávou.

Jednat by o tom měla vláda v pondělí, Babiš řekl, že bude chtít, aby se podoba nařízení změnila a že výdej nealkoholických nápojů by měl být povolen.

Čeká se zpřísňování 

Skóre systému PES, podle nějž se řídí zpřísňování nebo uvolňování opaření proti koronaviru, odpovídá už týden čtvrtému stupni - k neděli stouplo na 71 bodů. Česko je ale zatím ve třetím.

Babiš v ČT řekl, že předpokládá, že vláda alespoň některá opatření zpřísní už v pondělí. Konkrétnější být nechtěl, uvidí se prý na jednání vlády po debatě s ministry.

O antigenní testy je v Praze obrovský zájem, lidé zabrali termíny na leden

Koronavirus

Ministr Blatný už dříve avizoval, že v pondělí navrhne vládě přesun do přísnějšího pásma s tím, že by v něm ale měly zůstat tentokrát obchody a služby otevřené. Kdy ke změnám dojde, ale není jasné - ministři mluvili o polovině nebo konci příštího týdne.

Babiš k tomu poznamenal, že podnikatelé musí dostat nějaký čas na přípravu. Uvedl také, že podle něj hotely a restaurace, které by byly nuceny zavřít, musí dostat 100procentní kompenzace. „To znamená, že jim musíme zaplatit lidi, nájem a tak dále,“ dodal.

Na dotaz, jak by to pak bylo s kompenzačním bonusem, uvedl, že detaily nezná a že vyjednávání má v této věci na starosti ministr průmyslu Karel Havlíček (za ANO).

V rozhovoru také uvedl, že děti by podle něj měly jít před Vánoci naposledy do škol v pátek 18. prosince, nebo to, že by obchody měly i za zpřísněného režimu zůstat otevřené i o zlaté neděli.

Reklama

Výběr článků

Načítám