Hlavní obsah

Válka se podle Zelenské podepsala na všech

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bez telefonu, internetu a jakéhokoli spojení se ocitla Olena Zelenská, manželka ukrajinského prezidenta, když po ruské invazi 24. února musela se dvěma nezletilými dětmi opustit Kyjev.

Foto: Viacheslav Ratynskyi, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Z metropole vzdor nebezpečí odjíždět nechtěla, ale jinou volbu prý neměla, když ji tajné služby varovaly, že rodina prezidenta se stala pro ruské síly „terčem číslo dvě“, hned po hlavě státu.

Časopisu Time, který zveřejnil její příběh, sdělila, že se „neschovávala v bunkru“ a neodjížděla ze země. Musela však pořád měnit místo pobytu a dětem vysvětlit, že začala „děsivá realita“.

„Nebudu panikařit a plakat. Budu klidná a sebejistá. Dívají se na mě mé děti,“ sdělila před odjezdem z rezidence na Facebooku.

Zelenskyj nařídil armádě dobýt zpět jih země

Válka na Ukrajině

Snažila se prý zachovávat optimismus, avšak „úroveň adrenalinu brzy poklesla“, uvedla. Přiznala, že se rozbrečela, když zjistila, že její přátelé a další miliony miliony lidí prchají ze země a že je možná už nikdy neuvidí.

Soustředila se pak na psychologickou podporu rozdělených rodin. „Každý z nás pocítil, že náš psychologický stav není takový, jak má být. Po čtyřech měsících války nikdo z nás není v pořádku.“

Snímek Zelenské časopis Time zveřejnil na své červencové obálce. Její manžel Volodymyr se tam letos v květnu objevil již podruhé.

Reklama

Výběr článků

Načítám