Hlavní obsah

V Praze je ve vážném stavu pouze jeden pacient s covidem-19

Novinky, jas

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Ačkoliv hygienici v Praze momentálně evidují 2743 případů nákazy koronavirem, situace je podle vedoucí krajské hygieničky Zdeňky Jágrové klidná. Nakažení jsou vesměs mladí lidé, kteří mají jen velmi slabé, případně žádné příznaky, a na umělé plicní ventilaci je pouze jeden pacient.

Foto: Radek Petrášek, ČTK

Ilustrační foto

Článek

„Máme velkou výhodu v tom, že nyní, byť máme ten denní přírůstek poměrně vysoký, tak máme velmi nízké procento hospitalizovaných pacientů,” konstatovala v pátek Jágrová na tiskové konferenci, kde bylo oznámeno, že v hlavním městě bude od pondělí povinné nosit roušky ve zdravotnických zařízeních i v lékárnách.

„Máme pouze jednoho pacienta na umělé plicní ventilaci, nemáme skoro žádný podíl pacientů nad 65 let, většina těch nemocných jsou mladí, většina těch onemocnění je bezpříznaková nebo s velmi lehkými příznaky zdravotních potíží,” konstatovala hygienička.

Přehledně: Změny v koronavirových opatřeních

Koronavirus

Jelikož se však u zhruba 40 procent nakažených nepodařilo dohledat zdroj nákazy, je obezřetnost namístě.

Za čtvrtek přibylo v hlavním městě 52 potvrzených případů nákazy. V ČR je momentálně 5107 aktivních případů, v souvislosti s chorobou covid-19 zemřelo 365 osob, vyléčilo se 9328 lidí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám