Hlavní obsah

V Praze je nové odběrové místo, kde test na koronavirus provedou přímo v autě

Novinky, Natálie Lošková, kk
Praha

Od tohoto týdne zřídila Praha vlastní odběrové místo pro pacienty podezřelé z nákazy koronavirem. Dojet se na něj dá pouze autem, výtěry z nosohltanu provádějí lékaři pacientům přímo v autě.

Testování na koronavirus je možné i bez vystoupení z autaVideo: Novinky

 
Článek

Stanoviště je umístěné v areálu Výstaviště Holešovice a přístupné je pouze z auta. Pěší pacienty zde neošetří, proto by dané místo ani neměli navštěvovat. Povinností je také žádanka na vyšetření od praktického lékaře či hygieny, bez ní lékaři výtěr neprovedou.

Dále lékaři žádají, aby zájemci o vyšetření nevozili na místo děti do deseti let, protože u nich je odběr vzorků tímto způsobem obtížný.

Foto: Novinky

Testování na koronavirus je možné i bez vystoupení z auta.

Tzv. drive-thru pro odběry vzorků zřídila v pondělí příspěvková organizace Prahy Městská poliklinika spolu s výstavištěm, které poskytlo prostory a technické zázemí.

ON-LINE: Covid zabil v Česku už 99 lidí, 233 se uzdravilo

Koronavirus

Městská poliklinika vycvičila personál, a to jak z vlastních řad, tak i z řad mediků a dobrovolníků Červeného kříže. Denně se tu vystřídá 6 mediků a 10 dobrovolníků.

„Vycvičeny jsou tři týmy po třech medicích, kteří se pravidelně střídají. V zázemí máme k dispozici ještě dvě sestřičky a dva lékaře, kteří jsou kdykoliv k dispozici buď na místě, nebo telefonicky,” vysvětluje ředitel Městské polikliniky Praha David Doležil.

Foto: Novinky

Testování na koronavirus je možné i bez vystoupení z auta.

Pro samotné ošetření je potřeba mít papírovou nebo elektronickou žádanku na vyšetření od svého praktického lékaře nebo hygienické stanice. Přinést by měl pacient také kartičku pojištěnce a nějaký doklad totožnosti. Na místě pak dostane klient doplňující informace a musí podepsat informovaný souhlas.

Když klient autem přijede, hned při vstupu do areálu prochází první kontrolou a dotazem na žádanku, dostane všechny potřebné instrukce a materiály. V případném čekání ve frontě si zkontroluje a vyplní žádanku, informovaný souhlas. Když dojede před stan, dobrovolník provádí další kontrolu. ¨

„Pokud je vše v pořádku, auto vjede do stanu, kde se ho ujmou tři medici, kteří provedou další kontrolu žádanky a provede se vlastní odběr, čili stěr z nosohltanu, respektive z nosu, který se provádí do odběrových setů, výtěrem štětičkou. Je to výkon, který není bolestivý, ale může být trošku nepříjemný. Po odebrání vzorku se set zavře, spáruje s žádankou a je připraven na transport,“ popsal průběh testování David Doležil.

Počty testů byly v úterý rekordní, podíl nakažených klesá

Koronavirus

Transport vzorků probíhá dvakrát denně, v poledne a večer. Vzorky se odvážejí do laboratoří Fakultní nemocnice Královské Vinohrady. Výsledky se dle zkušeností pacienti dozví do 12 až 24 hodin. Denně ošetří okolo 50 klientů.

„Laboratoř v případě negativního výsledku pacientovi informaci sdělí formou SMS, dále by pak měl mít potvrzení tohoto výsledku u svého odesílajícího praktického lékaře. Pokud je výsledek pozitivní, předává se hygienické stanici, která provádí další úkony typické pro pozitivitu Covid-19. To znamená, že kontaktuje pacienta a zajišťuje veškerou další součinnost,“ seznámil se sdělováním výsledků ředitel Doležil.

Místo piva se do základů pro petky ukládají vzorky pacientů

Koronavirus

Medici si spolupráci pochvalují, chovají se k nim slušně a velmi dobře je zaučili. Nejtěžší prý bylo naučit se správně navléci ochranný oblek.

„Museli nás poučit o různých pravidlech, jako je používání dezinfekce nebo jak si nandat ochranný obleky, protože to jsme se v rámci praxe neučili. Máme na starosti odběry a s tím související administrativu,” popsal svou práci Vojtěch Janda, student 3. ročníku Druhé lékařské fakulty.

Na riziko nákazy jsou zdravotníci připraveni i vybaveni. „Jsme na to připraveni jednak tím, že máme nejlepší dostupné vybavení a také tím, že aspoň já se nestýkám s rodiči, s někým starším, abych někoho nenakazil,“ zmínil medik Vojtěch Janda.

Reklama

Výběr článků

Načítám