Hlavní obsah

V Praze demonstroval spolek Milion chvilek

– Praha • Aktualizováno

Odpůrci současné vlády Andreje Babiše (ANO) se v neděli odpoledne sešli na Václavském náměstí v Praze. Spolek Milion chvilek hned na počátku demonstrace vystavil kabinetu symbolický účet. Na účtenku v nadživotní velikosti sepsal všechny problémy a kauzy Babišovy politiky. Zahájil také kampaň na podporu demokratických koalic ve volbách.

Demonstrace Milion chvilek pro demokraciiVideo: Novinky

 
Článek

Podle odhadu ČTK a policie se protestu v centru Prahy účastnilo kolem 2000 lidí. Pořadatelé uváděli 5000 účastníků. Lidé zaplnili horní třetinu náměstí. Mnozí se snažili v horkém počasí zůstat ve stínu okolních budov.

Na demonstraci převládaly vlajky Evropské unie. Lidé si stejně jako na předchozí akce spolku donesli transparenty vyzývající ministryni spravedlnosti Marii Benešovou (za ANO) k rezignaci. Objevovala se i hesla proti premiéru Babišovi nebo proti spojenectví prezidenta Miloše Zemana s ruskou hlavou státu Vladimírem Putinem.

„Milion chvilek začíná kampaň za demokracii, která potřebuje každého z vás,” prohlásil v úvodu protestu předseda spolku Benjamin Roll. „Zapojit se musíme všichni,” dodal. Jedině tak podle něj lze porazit hnutí ANO. „Příští vláda bude mít jediný úkol: napravit chyby vlády současné,” dodal.

Milion chvilek ověsil ministerstvo rezignačními dopisy Benešové

Domácí

Lidé na protestu již dávali i na plakátech najevo, jaké mají politické preference. Hned v počátku demonstrace vznikla drobná rozmíška, protože na protest dorazila s transparentem proti Babišovi i skupina podporující Svobodné. Skupinku nakonec oddělila od protestujících policie, která na akci jako vždy dohlíží.

Foto: Michal Kamaryt, ČTK

Demonstrace spolku Milion chvilek pod názvem Jdeme do finále: Necouvneme! Na snímku uprostřed politický aktivista Benjamin Roll, mluvčí spolku Milion chvilek.

Roll vyzval demonstranty, aby volili jednu z opozičních koalic. Vůči ostatním stranám včetně hnutí bývalého šéfa protimafiánského policejního útvaru Roberta Šlachty se vymezil. Zdůraznil, že do voleb již zbývá pouze 109 dní, je potřeba přesvědčit doposud nerozhodnuté voliče.

Není nám to jedno, Zeman Zemanovič. Milion chvilek opět demonstroval

Domácí

Spolek Milion chvilek vznikl po sněmovních volbách v roce 2017. Pořádá protesty a demonstrace, v nichž upozorňuje na kauzy spojené především s Babišem. Podle spolku je premiér ve střetu zájmů a nedodržuje volební sliby. Předloni v červnu na pražské Letné se největší demonstrace Milionu chvilek zúčastnilo podle organizátorů až 250 000 lidí.

Reklama

Výběr článků

Načítám