Hlavní obsah

Není nám to jedno, Zeman Zemanovič. Milion chvilek opět demonstroval

Novinky, jas
Aktualizováno

Konec nejvyššího státního zástupce Pavla Zemana, který podle svých slov nechtěl dále čelit tlaku ministryně spravedlnosti Marie Benešové (za ANO), přiměl spolek Milion chvilek ke svolání dalších demonstrací. Na pražském Václavském náměstí i na dalších místech po celé České republice se konaly ve čtvrtek večer protesty pod heslem Necouvneme - justici nedáme.

Záznam: Demonstrace Milionu chvilek pro demokraciiVideo: Novinky

 
Článek

Účastníci dnešní demonstrace Milionu chvilek na pražském Václavském náměstí vyjadřovali obavy o nezávislost justice a žádali demisi ministryně spravedlnosti Marie Benešové (za ANO). Zdůraznili, že nového nejvyššího státního zástupce po ohlášené rezignaci Pavla Zemana nemá vybírat současná vláda vedená trestně stíhaným premiérem Andrejem Babišem (ANO), ale až kabinet vzešlý z podzimních voleb. Policie po 19:00 odhadla, že na podvečerní protest přišlo zhruba 4000 až 5000 lidí.

Organizátoři současně oznámili, že v protestech budou pokračovat - 27. května chystají sérii demonstrací mimo hlavní město. A pokud Benešová nevyslyší výzvy k demisi, pak 1. června plánují protestní pochod Prahou za nezávislost justice vedoucí i kolem budovy ministerstva spravedlnosti.

Pavel Zeman k rezignaci: Cítil jsem tlak od Benešové, bralo mi to sílu

Domácí

Řečníci kritizovali také další rozhodnutí a činy Babišovy vlády či prezidenta Miloše Zemana, kterého kvůli jeho postoji k Rusku opakovaně označovali za vlastizrádce. Za klíčovou označili i nezávislost médií. Zástupci Milionu chvilek vyzvali demokratické strany, aby se zavázaly, že po volbách odmítnou jakoukoliv formu spolupráce s hnutím ANO, komunisty a extremisty.

Ti, co měli zůstat, odcházejí. Ti, co měli odejít, zůstávají.

Benešová podle předsedy spolku Benjamina Rolla dosáhla svého politického cíle, když po jejím vyhrožování kárnou žalobou i odvoláním se nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman nakonec sám rozhodl, že ke konci června ve funkci skončí. „Požadujeme demisi Marie Benešové. Justici nedáme," prohlásil Roll.

Účastníci demonstrace měli kvůli opatřením proti koronaviru respirátory a zaplnili v rozestupech střední pruh v horní polovině Václavského náměstí. Postávali i na chodnících, ale náměstí zůstalo průjezdné. Někteří si přinesli transparenty kritizující Babiše či Benešovou, například s hesly „Ti, co měli zůstat, odcházejí. Ti, co měli odejít, zůstávají".

Foto: Novinky

Demonstrace Milion chvilek pro demokracii

Další protivládní demonstrace se dnes konala v Plzni. Začala odkrytím billboardu na budově nad klubem Zach's Pub symbolicky vedle velké křižovatky. Na oranžové plachtě byl černý kříž, který podle organizátorů připomínal nálepky na toxických látkách a chemikáliích.

Na ramenech kříže byl nápis Zeman a Babiš škodí - zdraví škodliví, nad ním věta Jde nám o život a pod křížem nápis Zvolme změnu! Protest proti prezidentovi a současné vládě pořádala občanská síť ProHnutí ve spolupráci s místní skupinou iniciativy Milion chvilek. I na plzeňské demonstraci zazněla kritika vlády, apely na demisi Benešové či požadavek, aby nového šéfa žalobců vybírala až příští vláda.

Foto: Novinky

Demonstrace Milionu chvilek na Václavském náměstí

Foto: Novinky

Demonstrace Milion chvilek pro demokracii

Foto: Novinky

Dubnová demonstrace na Václavském náměstí

Nejsme Rusko, Zeman vlastizrádce, demonstrovali lidé na akci Milionu chvilek

Domácí

Naposledy se protesty organizované Milionem chvilek uskutečnily koncem dubna v souvislosti s postoji prezidenta Zemana k odhalení pozadí výbuchů muničních skladů ve Vrběticích.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám