Hlavní obsah

Milion chvilek ověsil ministerstvo rezignačními dopisy Benešové

Novinky, ČTK, jas, alt

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Spolek Milion chvilek pokračoval v úterý v sérii demonstrací proti vývoji v justici. V průvodu z Albertova vyšly směrem na Václavské náměstí stovky lidí. Prošly kolem ministerstva spravedlnosti, jehož budovu demonstrující ověsili rezignačními dopisy šéfky resortu Marie Benešové. Právě její odchod požadují.

Záznam: Pochod za spravedlivou vládu- Necouvneme!Video: Novinky

 
Článek

V rezignační dopise bylo napsáno, že Benešová se "tlakem na nejvyššího státního zástupce (Pavla Zemana) se dopustila hrozné věci", a to snahy o narušení dělby moci. "Uvědomila jsem si, jak nebezpečné takové jednání je, uvědomila jsem si, že mé vazby na prezidenta a jeho okolí, že má minulost boje proti whistleblowerům a můj střet zájmů, jsou ohrožením pro chod této země," napsali organizátoři.

Foto: Michal Kamaryt, ČTK

Rezignační dopisy na budově ministerstva spravedlnosti

Lidé v průvodu měli transparenty namířené nejen proti ministryni spravedlnosti, ale i proti premiérovi Andreji Babišovi či prezidentu Miloši Zemanovi. Na akci dohlížejí policisté. Kolem půl sedmé průvod dorazil na Václavské náměstí.

Na transparentech, které lidé mají, stojí například: "Udavači StB, stydíme se za tebe" nebo "Při podpoře z Hradu vládnu, lžu a kradu". Protestující skandují například "Máme toho dost" nebo "Demisi".

Tlakem ze strany Benešové nedávno zdůvodnil nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman svůj plánovaný odchod z funkce.

Foto: Novinky

Průvod dorazil před ministerstvo spravedlnosti

Spolek odmítá záměr ministryně jmenovat nového nejvyššího žalobce ještě před podzimními sněmovními volbami, neboť má za to, že Zemanova nástupce by měl jmenovat až kabinet vzešlý z voleb.

Předseda spolku Benjamin Roll na Albertově řekl s odkazem na Babiše, že "agent StB nesmí vybírat nového nejvyššího státního zástupce".

Foto: Novinky

Lidé se scházejí na Albertově

Vedle toho Milion chvilek setrvale upozorňuje na Babišův střet zájmů i chování prezidenta Zemana, který podle představitelů spolku inklinuje k Rusku a mocenské ovládnutí justice mu vyhovuje.

Není nám to jedno, Zeman Zemanovič. Milion chvilek opět demonstroval

Domácí

„Právě teď, kdy vláda trestně stíhaného premiéra ve střetu zájmů a mafiáni z Hradu usilují o ovládnutí justice. Právě teď, kdy nás vlastní prezident zaprodává nepřátelské Ruské federaci, jejíž agenti zavraždili dva naše spoluobčany. Právě teď, kdy komunisté, Okamurovi extremisté, Babišovi posluhovači a Zemanovi nohsledi usilují o ovládnutí České televize,” shrnul spolek motivaci k demonstraci.

Foto: Novinky

Zobrazení spravedlnosti u vchodu do budovy ministerstva.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám