Hlavní obsah

V pátek v ČR přibylo ještě víc nakažených koronavirem než ve čtvrtek

Praha

V Česku přibylo v pátek podruhé za sebou více než 100 nových případů koronaviru. Ministerstvo zdravotnictví eviduje 126 nově nakažených nemocí covid-19, ve čtvrtek jich bylo o osm méně. Celkově bylo od začátku epidemie potvrzeno 10 406 případů koronaviru, aktuálně se v zemi s nemocí léčí 2598 lidí, vyplynulo z ministerstva zdravotnictví ze sobotního rána.

Článek

Laboratoře v pátek provedly 3050 testů, zhruba o 1000 méně než v předchozích dnech. Poměr nakažených k počtu testovaných tak stoupl na 4,13 procenta, o den dříve činil vzhledem k vyššímu počtu testů 2,71 procenta.

Jsou to sice nejvyšší přírůstky od 21. dubna, podle pátečního vyjádření ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha (za ANO) jsou ale dány novými případy na Frýdecko-Místecku a Karvinsku.

U většiny nemocných má nemoc mírný průběh, hospitalizováno je s ní 140, v těžkém stavu je devět z nich. V pátek podle dosavadních údajů ministerstva nezemřel žádný nakažený, ve čtvrtek ale zemřeli dva, celkový počet zemřelých s covid-19 je tedy 335. Nejvíce jich ministerstvo eviduje v Praze, a to 99. Naopak nejméně, tři, ve Zlínském kraji.

Koronavirus nabírá rychlost, čísla jsou rekordní

Koronavirus

Podle epidemiologů má nyní covid-19 jen lokální ohniska, vedle dvou oblastí v Moravskoslezském kraji je to Praha. V hlavním městě hygienici mimo jiné hledají kontakty primátorova náměstka Petra Hlubučka (STAN), u kterého se nákaza potvrdila v úterý. V karanténě je celé vedení města a desítky dalších politiků, úředníků či hasičů, s nimiž se radní setkal.

Zrychlený nárůst nakažených v Česku pokračuje

Koronavirus

Na Moravě se nárůst počtu nových případů týká Frýdecko-Místecka, kde je ohnisko nákazy v Domově Důstojnost v Nýdku, a Dolu Darkov na Karvinsku. V jeho spojitosti tam v posledních týdnech onemocněly stovky lidí, podle hygieniků se ale situace zklidňuje.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám