Hlavní obsah

V olomoucké zoo jezdí lidé mezi vlky

Právo, Miloslav Hradil

Projet se vláčkem mezi vlky mohou lidé v Zoologické zahradě na Svatém Kopečku u Olomouce. Nově tu otevřeli safari Amerika, v němž je osm samců bílých arktických vlků Hudsonových. Navazuje na zdejší euroasijské safari.

Vlčí safari Video: Miroslav Hradil, Právo

 
Článek

Vlky v safari nemá žádná tuzemská zoo a ani v zahraničí to není běžná záležitost. Obdobný zážitek nabízí ve světě jen několik zoologických zahrad. „Chtěli jsme přiblížit tato zvířata návštěvníkům. Do průjezdného výběhu jsme umístili osm vlků Hudsonových a naše očekávání se splnila. Vlci se k vláčku přibližují a lidé je díky tomu můžou pozorovat z větší blízkosti,“ říká zooložka Jitka Vokurková.

Návštěvníci do safari s vlky jezdí vláčkem z euroasijského safari přes dvojitou bránu. Jak do meziprostoru vjede vláček, uzavře se brána euroasijského safari, a pokud je vše v pořádku, otevře se mu druhá brána do vlčího safari.

Foto: Miloslav Hradil, Právo

Vláček ve vlčím safari

Lidé se při jízdě mezi bílými arktickými vlky nemusejí obávat o svoji bezpečnost. Podle chovatelů nejsou agresivní. „Vlci Hudsonovi nejsou tak divocí jako evropští nebo iberští vlci. Jsou mnohem klidnější, takže jsme se do tohoto projektu nebáli jít,“ uvedla Vokurková.

Samička žirafy nejnovějším přírůstkem zoo v Olomouci

Domácí

„Přichází až k vláčku a jsou to možná jediní vlci, u kterých by Karkulka měla šanci,“ podotkla s úsměvem mluvčí olomoucké zoo Iveta Gronská.

Foto: Miloslav Hradil, Právo

Vlci si na nový prostor zvykali zhruba tři týdny. „Nejprve mezi ně jezdili ošetřovatelé s multikárami, pak jsme vyzkoušeli prázdný vláček, pak vláček se zaměstnanci zoo a následně jsme do něj pustili i návštěvníky,“ poznamenala Vokurková.

Vlci mají dostatek volného prostoru k pohybu. Jejich safari se rozkládá na ploše 1,5 hektaru. Vagony vláčku jsou navíc opatřeny nerezovými sítěmi, a to nejen kvůli bezpečnosti návštěvníků, ale i proto, aby nemohli při průjezdu přes safari zvířata krmit.

Průvodci šumavskou divočinou nově nabízejí bobří a vlčí výpravy

Tipy na výlety
Foto: Miloslav Hradil, Právo

Brána pro vlčí safari

Sněhobílé vlky Hudsonovy, jejichž domovinou je okolí Hudsonova zálivu v Severní Americe, chová olomoucká zoo od roku 2013. Nyní mají v zahradě zhruba dvě desítky vlků. Zbylou část smečky mohou návštěvníci spatři v původním výběhu.

Realizace vlčího safari stála zhruba pět milionů korun. Jako první vzniklo v olomoucké zoo před sedmi lety safari zaměřené na oblast Eurasie. O dva roky později tu bylo zpřístupněno africké safari, a kromě vlčího tu má být vybudováno i australské a arktické safari. Pět areálů má zabírat plochu 19 hektarů.

Olomoucká zoo se chlubí novorozeným „kuťošem”

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám