Hlavní obsah

Samička žirafy nejnovějším přírůstkem zoo v Olomouci

Právo, Petr Marek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Olomouc

Žirafí samička Sarifa je nejnovějším přírůstkem v olomoucké zoologické zahradě. Na svět ji přes svůj vysoký věk přivedla 26. dubna matka Samantha (16). Obě se těší dobrému zdraví a v úterý se teprve podruhé po porodu „ukázaly“ ve venkovním výběhu.

Foto: Petr Marek, Právo

Sarifa se v úterý teprve podruhé od narození ukázala ve venkovním výběhu

Článek

„Porod byl úspěšný, proběhl bez komplikací, maminka i miminko jsou v pořádku. Mládě se narodilo s výškou 170 centimetrů,“ hlásil vedoucí zimoviště afrických zvířat Pavel Vidlář.

Foto: Petr Marek, Právo

Malá žirafa Sarifa s matkou Samanthou

Olomoucká zoo je chovem žiraf věhlasná. Chová je od roku 1976. Do historie se zapsala v roce 1999 jedinečnou událostí. Matka Veronika porodila dvojčata, která přežila, což se podařilo pouze čtyřikrát na světě. „Naše dvojčata měla tehdy opravdu parádně vytahané uši, protože vzorná maminka věděla, že je nezbytně nutné mláďata nakrmit, aby dobře prosperovala, takže neustále je za uši zdvihala k sobě, k mléku,“ zavzpomínala mluvčí zoo Iveta Gronská a dodala, že Veronika na svět přivedla celkem deset mláďat a svým věkem 24 let patřila k nejstarším žirafám v České republice.

Olomoucká zoo se chlubí novorozeným „kuťošem”

Domácí

Momentálně tvoří „olomoucké“ stádo žiraf Rothschildových devět samic a jeden samec. Zoo se prozatím podařilo úspěšně odchovat celkem 61 mláďat.

Reklama

Související články

Olomoucká zoo představila mláďata lemurů

Živo je v Zoologické zahradě na Svatém Kopečku u Olomouce i bez návštěvníků, kterým její brány uzavřela pandemie koronaviru. Zvířata ji tu vůbec nepociťují....

Výběr článků

Načítám