Hlavní obsah

V ODS sílí hlasy proti trojkoalici

Právo, Jan Martinek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hlasy kritické vůči trojkoalici SPOLU (ODS + TOP 09 + KDU-ČSL) nabývají v ODS na síle. Krev kritikům trojbloku vlil do žil verdikt Ústavního soudu, který zrušil zaokrouhlování voličských hlasů při přepočtu na mandáty. Není již tak výhodné sestavovat koalice pro větší počet poslaneckých křesel.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Zástupci trojkoalice TOP 09 Markéta Pekarová Adamová, ODS Petr Fiala a KDU-ČSL Marian Jurečka

Článek

V ODS, která je v koalici SPOLU nejsilnější stranou, zní názory, že by teď měla koalici s TOP 09 a KDU-ČSL rozpustit a jít do voleb sama.

Naposledy takové usnesení přijala zlínská regionální buňka, ale kritické hlasy se ozývají například i z pražské ODS.

„Regionální rada konstatuje, že všechny důvody uváděné hlavními aktéry pro společný postup tří stran ve volbách rozhodnutím Ústavního soudu pominuly,“ stojí v usnesení regionální rady, která rovněž vyzvala výkonnou radu ODS, aby své usnesení o trojkoalici zrušila.

Výkonná rada se má sejít ve středu.

Je to menšinový názor v ODS, který nezvítězí
Zbyněk Stanjura

Ověřovatelem usnesení zlínské buňky byl poslanec ODS Stanislav Blaha. Ten v úterý nebral telefon a už dříve pro média odmítal rozhodnutí komentovat. Podle informací Práva se zlínské ODS nelíbí, že by měl společnou kandidátku vést nominant lidovců, kteří jsou v kraji silní. Spekuluje se také o tom, že Blaha by vůbec na kandidátce nemusel být.

Stanjura: Je to menšinový názor

„Je to menšinový názor v ODS, který nezvítězí. Koalici jsme sestavili proto, aby se netříštily hlasy pravicových voličů, abychom vyhráli volby a získali post premiéra,“ řekl Právu v reakci na rozhodnutí zlínské ODS první místopředseda Zbyněk Stanjura.

Že by bylo pro ODS výhodnější, aby šla do voleb samostatně, dříve naznačoval i jihočeský hejtman Martin Kuba. Ten Právu v úterý ale řekl, že jiná cestu než pokračovat v trojkoalici nevidí.

„Objektivně se změnilo, že hlavní argument, proč vstoupit do koalice, tedy přepočet mandátů, už neplatí. Ale v tuto chvíli už v žádném případě není jiná cesta,“ uvedl pro Právo. „ODS by ale měla mít ambici vyhrát volby. Nechci se smířit s tím, že vstoupíme do nějakého trojbloku jen proto, abychom měli víc mandátů. V koalici musíme být silným hráčem,“ řekl.

Hlavní argument pro koalici Spolu padl, řekl Kuba. Fiala nesouhlasí

Domácí

Podobně mluví i poslanec za ODS Jan Skopeček, který byl jedním z těch, kteří v říjnu hlasovali proti vytvoření trojkoalice. „Nerad komentuji vnitrostranickou diskuzi, ale ODS se pro koalici s TOP 09 a KDU-ČSL rozhodla z jiných důvodů, než je přepočítávání hlasů na mandáty,“ řekl.

„Záchranné lano pro TOP 09“

Další z kritiků, europoslanec Jan Zahradil, Právu řekl, že vnímá kritiku především z členské základny. V Praze ODS přepustila první místo na kandidátce předsedkyni TOP 09 Markétě Pekarové Adamové, na jednom z předních míst bude také poslanec za TOP 09 Dominik Feri.

„Nespokojenost tu je, ale nikdo to nebude hnát tak daleko, aby koalici zbořil. Naši voliči to zřejmě akceptují, ale členská základna je radikálnější. Štve je, že teď házíme záchranné lano TOP 09, která je vyřízená a vždy nám škodila,“ řekl Právu Zahradil.

„Já do toho házet vidle nebudu, ale poprvé v životě si na podzim vyřídím voličský průkaz a pojedu do Liberce volit kandidátku vedenou poslancem Petrem Beitlem. Paní Pekarovou volit nemůžu,“ řekl Právu Zahradil.

Totéž uvedl jiný člen pražské ODS, který nechtěl být jmenován. „Budu volit někde jinde, abych nemusel volit Pekarovou a Feriho. Vím, že takovou volební turistiku chce provést víc lidí z pražské ODS. Nevím, proč máme dělat výtah dvěma stranám, které ani nejsou pravicové,“ řekl zdroj. „V ODS už ve skutečnosti nikdo nevěří, že volby vyhrajeme. Piráti mají proti nám značnou řadu pozičních výhod. Hraje se o to, jestli budeme druzí nebo třetí. Celá trojkoalice je jen o záchraně několika lidí, co si půjdou sednout na ministerstva,“ uvedl zdroj.

Reklama

Výběr článků

Načítám