Hlavní obsah

V českých nemocnicích číhají na pacienty viry v zanedbané vzduchotechnice

– Praha
Právo, Vladimír Klepáč

Počet lidí, kteří se při návštěvě nemocnice nebo lékařské ambulance nakazí novým onemocněním, lze snížit až o polovinu, pokud se zdravotníci naučí lépe pečovat o vzduchotechniku. V záhybech trubek, a to v místech, kam ani ta nejlepší dezinfekce nepronikne, totiž číhají mikroorganismy, které jsou stále odolnější.

Foto: Profimedia.cz

Výdech ventilace. Ilustrační foto

Článek

Vyplývá to z výzkumu týmu Aleše Rubiny z brněnského Vysokého učení technického.

Není prý nic mimořádného odnést si domů od lékaře nějaký ten virus. Odborníci odhadují, že v EU se to děje zhruba deseti procentům pacientů. Z nemocnic a ordinací odcházejí s nechtěným dárkem v podobě virů zhoršujících hojení ran a způsobujících záněty. Pokud by se počet těchto pacientů nakažených u lékařů snížil na polovinu, populace by byla zdravější, nemocnice čistější a mimo jiné úspory za léčbu by šly do miliard korun.

Skrýš v trubkách

„Vzduchotechnika je skrýší pro odolné mikroorganismy. Špatný postup při instalaci klimatizace nebo její nesprávná údržba stačí k tomu, že už vzduchotechniku nikdy nikdo nevyčistí. Najít kontaminovanou část ve 150 metrů dlouhém systému trubek je nadlidský úkol,“ uvedl Rubina.

Banální zákrok v děčínské nemocnici udělal ze seniora mrzáka. Sestra jde k soudu

Krimi

Z výsledků výzkumu vytvořil jedenáct přesných doporučení, která by mohla pomoci k vytvoření tzv. dezinfekční vyhlášky ministerstva zdravotnictví.

Česko je podle něj v této oblasti krok za Slovenskem. Tam již platí vyhláška určující, jak chránit vzduchotechniku v nemocnicích proti mikroorganismům způsobujícím infekce. V ČR to podle Rubiny nikdo moc neřeší, nebo přesněji řečeno si to každá nemocnice dělá po svém.

Každý čistí po svém, obvykle špatně

Výsledkem je prý chaos, nečistoty na místech, kde nemají co dělat, a také úsměvné historky, kdy někteří lékaři říkají svým pacientům, kteří se s nimi po telefonu radí o své léčbě, aby do ordinace raději nechodili, protože čekárna je plná nemocných a mohou „ještě něco chytnout“.

Rubinův tým důkladně prověřoval čistotu 40 nemocničních zařízení, která měla být dokonale čistá. Nemocnice podle vývojáře naprosto vyhodily peníze z oken, pokud se trubky od vzduchotechniky před instalací někde válely pod širým nebem na slunci, větru, na dešti či na sněhu. Tyto trubky už dokonale vyčistit nelze, a to ani chemicky.

Klimatizace pomůže i v zimě

Tipy a trendy

Stejně znehodnocené jsou trubky klimatizace nainstalované v době, kdy se zároveň dodělávala v místnostech hrubá stavba. Bez ohledu na jakoukoli stahu o udržení čistoty do nich pronikla špína. Ta je podhoubím pro zákeřné a někdy i smrtící mikroorganismy.

Tým vývojáře doporučuje, aby na všech chirurgických sálech byla vzduchotechnika neustále zapnutá. Nejde jen o to, že sály jsou neustále provětrávány, ale při vypnutí systému vzduch v potrubí stárne a začíná růst kolonií mikroorganismů.

„Už se vůbec nebavím o tom, že čistění má nějakou posloupnost od mechanického přes mokré až k chemickému čištění. Bez kázně se špíny v nemocnicích nezbavíme. Doplácet na to budou vždy jen pacienti,“ dodal Rubina.

Reklama

Výběr článků

Načítám