Hlavní obsah

Senátoři podali stížnost k Ústavnímu soudu na povinné očkování. Polarizuje společnost, míní

Aktualizováno

Senátoři na středečním brífinku uvedli, že k 31. prosinci podali podnět k Ústavnímu soudu k vyhlášce o povinném očkování pro lidi starší 60 let a vybrané profesní skupiny. Podle nich porušuje základní ústavní pořádky, a navíc polarizuje už tak rozdělenou společnost. Problém podle nich také je, že očkování nepřispívá ke kolektivní imunitě v momentě, kdy protilátky i po dvou dávkách vakcíny vyprchají.

Foto: Petr Horník, Právo

Senátor Jiří Růžička

Článek

„Povinnost by měla být zrušena pro všechny. Podáno to bylo 31. prosince,” řekla na ranním brífinku senátorka Alena Dernerová (nestr. za SD-SN).

Vyhláška podle ní rozděluje společnost. „Byla jsem překvapena, že vláda v demisi se rozhodla k takovému kroku, který omezuje práva některým občanům. Přispěje to ještě víc k polarizaci společnosti,” doplnila.

Bývalá vláda premiéra Andreje Babiše (ANO) totiž v době, kdy byla v demisi, rozhodla o povinném očkování pro lidi starší 60 let či vybrané profese, jako jsou například hasiči, vojáci, zdravotníci či policisté.

„Není to aktivita, která by směřovala proti očkování, směřuje ale proti vyhlášce o povinném očkování některých skupin. Vyhláška porušuje základní ústavní pořádky či zákon o ochraně veřejného zdraví. Dáváme proto podnět k Ústavnímu soudu,” uvedl také senátor Jiří Růžička (STAN).

Skupina senátorů napadne u Ústavního soudu vyhlášku o povinném očkování vybraných skupin

Domácí

Dernerová současně také zdůraznila, že nemá nic proti očkování, a dokonce ani proti tomu povinnému. „Vadí mi ale, když to nevede ke kolektivní imunizaci, vzhledem k tomu, že to vyvane po dvou dávkách. To je pro mě úplně špatně,” míní.

Ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09) před Vánocemi řekl, že chce zrušit povinné očkování proti covidu-19 pro lidi nad 60 let.

Přesné znění podle něj bude záležet i na datech o variantě viru omikron. Vrchol jejího výskytu očekává ministr na přelomu ledna a února.

Válek také považuje za nutné sladit postup při očkování členů vybraných profesních skupin se Světovou zdravotnickou organizací (WHO), zvažuje také možnost očkování až na základě testu protilátek.

Zeman podpořil povinné očkování a obvinil ekology a NATO

Domácí

Bývalou vládou schválená vyhláška má od března zavést povinné očkování pro zaměstnance zdravotnických zařízení a studenty zdravotnických oborů, pro pracovníky v sociálních službách, hasiče včetně části dobrovolníků, vojáky a jejich aktivní zálohy, pro policisty a městské strážníky nebo celníky.

Reklama

Výběr článků

Načítám