Hlavní obsah

Zeman podpořil povinné očkování a obvinil ekology a NATO

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Prezident Miloš Zeman v neděli ve svém vánočním poselství vyzval k odstoupení Česka od tzv. zeleného údělu, který má zredukovat uhlíkové emise v Evropě, a obvinil NATO ze zhoršení světové bezpečnosti. Podpořil také povinné očkování proti koronaviru.

Vánoční poselství prezidenta republiky Miloše ZemanaVideo: ČTK

 
Článek

„Vidím očkování jako jedinou cestu proti této pandemii. Není důvod, abychom k nemocem, proti kterým je očkování povinné, nepřiřadili i tuto nemoc (covid-19),“ řekl Zeman a dodal, že jeho názor na povinné očkování se změnil s tím, jak do Česka přicházely další vlny epidemie.

Inspiraci Zeman vidí v Rakousku, které od 1. února zavede povinné očkování pro všechny obyvatele země. „Jsem přesvědčen, že je to nejjednodušší cesta, jak potlačit pandemii,“ uvedl Zeman. Lepší je podle něj radikální zásah, který by mohl situaci vyřešit jednou provždy.

Zeman v projevu, který nazval „vánočním poselstvím“, také obvinil Severoatlantickou alianci, že odchodem z Afghánistánu zhoršila bezpečnostní situaci ve světě. „Tento afghánský Mnichov zřejmě povede k zesílení migračních toků z Afghánistánu a zvýšenému riziku nových teroristických útoků, a to i v Evropě,“ řekl Zeman.

DOKUMENT: Vánoční poselství prezidenta republiky Miloše Zemana

Dokumenty

Jako třetí hrozbu pro následující rok pak Zeman označil tzv. zelený úděl (Green Deal), tedy dohodu států EU na snižování uhlíkových emisí. Podle Zemana takové snahy už nyní přinášejí prudké zdražování cen energií a v důsledku povedou k poklesu ekonomiky a životní úrovně. Vyzval proto, aby Česko od úmluvy ustoupilo, a podpořil zároveň jadernou energetiku.

Zeman také ocenil práci minulé vlády premiéra Andreje Babiše a zároveň vyzval k tomu, aby nová vláda Petra Fialy dostala tradičních sto dní „hájení“.

Jak se volí prezident a co je přímá volba?

Prezidentské volby

Anketa

Líbil se vám vánoční projev prezidenta Miloše Zemana?
Ano
30,9 %
Ne
20,1 %
Nesledoval/a jsem ho
49 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 12218 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám