Hlavní obsah

Ústavní soud se zastal Okamury, spor o Pitomia se vrací na začátek

Právo, Petr Kozelka

Znovu na začátek se musí vrátit spor předsedy SPD Tomia Okamury a nakladatelského domu Czech News Center kvůli používání přezdívky Pitomio redakcí časopisu Reflex. Ústavní soud (ÚS) totiž vyhověl Okamurově stížnosti proti předchozím verdiktům justice, podle nichž se nakladatelství muselo omluvit jen za dva materiály, ale Okamura nevysoudil odškodnění. Soudy navíc v obecné rovině připustily možnost použít přezdívku Pitomio.

Foto: Petr Horník, Právo

Předseda SPD Tomio Okamura

Článek

Sporné články vycházely v Reflexu v roce 2013. V říjnu téhož roku se podnikatel Okamura stal poslancem za Úsvit přímé demokracie. Momentálně je místopředsedou Sněmovny a předsedou hnutí Svoboda a přímá demokracie. Politik se soudil zejména kvůli přezdívce Pitomio, přičemž na souvisejících fotkách byl nalíčen a vyobrazen jako klaun.

Okamura u soudů uspěl jen částečně, u Nejvyššího soudu pak nepochodil s tím, že na zkomolení jména a jeho spojení s hanlivým výrazem je nutné pohlížet podobně jako na kreslenou karikaturu, která zveličuje, přehání a ironizuje, jen místo jména pracuje s podobou. Pokud stojí na reálném základě a nepřekračuje meze přiměřenosti, je prý přípustná. Politici navíc musí projevit vyšší stupeň tolerance než lidé mimo veřejný prostor.

Rychetský nebude řešit Okamurův spor o Pitomia. Kvůli možné podjatosti

Domácí

Senát ÚS se soudcem zpravodajem Radovanem Suchánkem se ale na věc díval jinou optikou.

„Podstatou ochrany jména je právo každého člověka na to, aby byl bez ohledu na své společenské postavení označován vždy svým skutečným jménem. Proto má pro jednotlivce hluboký osobní význam, aby jeho jméno nebylo komoleno, zvláště pak do podoby evokující hanlivé označení,“ prohlásil Suchánek.

Pitomio je v pořádku. Okamura neuspěl ve sporu s týdeníkem

Domácí

„Svoboda projevu nemá podle ÚS vést k tomu, aby byla jakákoliv osoba, včetně osob veřejně činných, v očích veřejnosti samoúčelně cíleně zesměšňována. Informování o věcech veřejných médii za použití prostředků dotýkajících se lidské důstojnosti, osobní cti či jména určité osoby nemůže být ospravedlněno ani snahou zabránit komukoliv získat mandát pro výkon veřejné funkce,“ upozornili soudci.

„Prosazování aktivistického přístupu nebo kampaně médií zaměřené na konkrétní osobu jen s cílem ji ostouzet, nadto způsobem vybočujícím z obecně uznávaných pravidel slušnosti, a znevýhodnit ji tak v politickém boji o veřejnou funkci, nemůže požívat soudní ochrany,“ dodal Suchánek.

Soud potvrdil, že Okamuru lze v případě kritiky nazývat Pitomiem

Domácí

Případ se nyní vrací k Městskému soudu v Praze, který bude při svém rozhodování vázán názorem ÚS.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám