Hlavní obsah

Ústavní právník Wintr: Soud otevřel cestu k žalobám o náhradu škody

Právo, Jakub Svoboda

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ústavní právník, docent katedry teorie práva Právnické fakulty Univerzity Karlovy Jan Wintr, se v rozhovoru pro Právo podělil o své názory na verdikt Ústavního soudu (ÚS) k omezení maloobchodu a služeb kvůli koronavirové pandemii. Podle něho nález Ústavního soudu otevírá cestu k žalobám o náhradu škody.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Jan Wintr

Článek

Ústavní soud (ÚS) zrušil část usnesení vlády týkající se omezení pro maloobchod a služby kvůli koronaviru. Jaké jsou hlavní argumenty ústavních soudců? Souhlasíte s nimi?

Nález Ústavního soudu považuji za správný. Podle ÚS je klíčové, že krizová opatření vlády musejí být řádně odůvodněná. ÚS říká, že „nezpochybňuje právo vlády činit toto politické rozhodnutí, které musí být výsledkem pečlivého zvažování různých aspektů (zdravotních, sociálních, ekonomických atp.) a za které také nese plnou odpovědnost, nicméně z důvodu ochrany základních práv dotčených subjektů musí trvat na tom, aby je vláda řádně a konkrétně vysvětlila, neboť jen tak bude zajištěno, že toto rozhodnutí nebude zcela libovolné“.

Jsem přesvědčen, že nález Ústavního soudu je správný

A dodává, že „s ohledem na jeho povinnost chránit základní práva však musí trvat na tom, aby tyto důvody, dokládající potřebu (právě takto intenzivních) zásahů do základních práv prostřednictvím rozhodnutí vlády (krizové opatření), byly seznatelné, což konkrétně znamená, že by měly být veřejně přístupné“.

Ústavní soud zrušil zákaz maloobchodního prodeje

Domácí

Jaký reálný dopad bude toto rozhodnutí ÚS mít? Co teď vláda bude muset udělat?

Z nálezu vyplývá, že vláda by do budoucna měla krizová opatření odůvodňovat. Není nutné, aby odůvodnění bylo přímo součástí krizového opatření, ale mělo by být současně s krizovým opatřením zveřejněno například na webu vlády.

Ministři: Omezující opatření u obchodů upravíme, řešení se najde

Ekonomika

Mají se podle vás v souvislosti s tímto verdiktem očekávat žádosti o odškodnění a žaloby na stát ze strany podnikatelů?

Závěr Ústavního soudu, že část krizových opatření vlády o omezení maloobchodu byla od 30. ledna do 14. února protiústavní, skutečně otevírá cestu žalobám na náhradu škody přinejmenším za toto období.

Česko zažívá kritické týdny a měsíce. Vláda se rozhoduje často podle rychle se měnící situace s cílem ochránit zdraví a životy obyvatel. Nelze i z tohoto pohledu považovat rozhodnutí ÚS za právnický formalismus, který je vzhledem k nynější pandemické situaci za hranou?

Jak jsem uvedl, jsem přesvědčen, že nález Ústavního soudu je správný. Vláda bude moci i nadále reagovat relativně rychle, ale v právním státě je důležité, aby se zákazy a příkazy ze strany veřejné moci odůvodňovaly. A povinnost akty odůvodňovat může mít blahodárný vliv i na jejich větší promyšlenost a přiměřenost.

Reklama

Výběr článků

Načítám