Hlavní obsah

USA a NATO jsou masoví vrazi, burcovala demonstranty Semelová z KSČM

Novinky, Jiří Ovčáček

Před velvyslanectvím USA se v pondělí odpoledne sešlo asi sto lidí, kteří demonstrovali proti chystanému vojenskému zásahu v Sýrii. S projevem vystoupila i šéfka pražských komunistů a lídryně kandidátky pro předčasné volby Marta Semelová. USA a NATO označila za masové vrahy.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Komunistka Marta Semelová mezi demonstranty.

Článek

„USA a NATO, to jsou masoví vrazi, za kterými jsou tisíce a tisíce mrtvých civilistů,“ křičela Semelová před americkým velvyslanectvím do megafonu. „Sešli jsme se, abychom řekli: Ruce pryč od Sýrie!“ skandovala. „Ať žije mír!“ vykřikla závěrem.

Zástupce Českého mírového hnutí Milan Krajča uvedl, že odůvodnění chystaného útoku na Sýrii použitím chemických zbraní je pouhou záminkou. „Chceme vyjádřit solidaritu s lidem této několik let těžce zkoušené země,“ řekl. Zástupce syrské komunity v ČR prohlásil, že nechce, aby se z jeho země stal druhý Afghánistán.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Demonstrace proti vojenskému zásahu v Sýrii před americkou ambasádou v Praze.

Dokumentarista Vladimír Dvořák se pak pustil do bývalých ministryní zahraničí USA Madeleine Albrightové a Hillary Clintonové. „To jsou krvavý báby,“ prohlásil před demonstranty. Spisovatelka a bojovnice proti církevním restitucím Lenka Procházková se pustila do amerického prezidenta Baracka Obamy. Varovala ho před spuštěním útoku. „Bude to velké selhání malého člověka,“ poznamenala.

Související témata

Foto: Kateřina Šulová, Právo

Marta Semelová

Foto: David Ryneš, Novinky

Foto: Novinky

.

Během protestu ostatně zaznívalo skandování proti prezidentu USA. „Obama je agresor! USA je agresor!“ znělo před ambasádou. Lidé drželi v ruce transparenty, vlály syrské vlajky a nechyběly ani fotografie syrského prezidenta Bašára Asada. Akce se zúčastnili i zástupci Komunistického svazu mládeže a Klubu českého pohraničí.

Reklama

Výběr článků

Načítám