Hlavní obsah

Uprchlíci se ze stanů vracejí domů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V pražských stanových městečkách v Malešicích a Troji pomalu ubývají uprchlíci. Nejčastěji se vracejí domů na Ukrajinu, případně odjíždějí do jiných evropských států. „K pondělní noci bylo ve stanovém městečku v Malešicích 108 osob, v Troji pak 11 lidí,“ sdělil Právu mluvčí pražského magistrátu Vít Hofman.

Foto: Foto PRÁVO – Petr Horník

Květnová stavba stanového městečka pro romské uprchlíky z Ukrajiny v pražských Malešicích.

Článek

Obě městečka mají kapacitu 150 osob. Podle Martina Šimáčka, ředitele Centra sociálních služeb Praha, které provozuje tábor v Malešicích, je průměrná doba pobytu uprchlíků dva až tři dny.

„Několik rodin tu pobývá už několik týdnů, ale naopak jsou lidé, kteří přijedou k večeru a hned druhý den ráno odjedou. Pomáháme jim se zdravotními problémy, dostanou najíst a vedeme s nimi rozhovory, co chtějí dělat dál. Nejčastěji se rozhodnou, že se chtějí vrátit zpět do své domoviny, zvlášť pokud jsou ze západní Ukrajiny,“ uvedl Šimáček.

Senát schválil novelu o registraci a ubytování uprchlíků po skončení nouzového stavu

Domácí

Podle něj zhruba až osmdesát procent běženců se vrátí zpět na Ukrajinu. Část se pak vydává do jiných zemí Evropy, nejčastěji do Německa či Maďarska. Minimum lidí se rozhodne odjet do jiné části České republiky.

Několik rodin tu pobývá už několik týdnů, jiní přijedou k večeru a hned ráno odjedou
Martin Šimáček, ředitel centra

Podobný trend pozoruje i koordinátor iniciativy Hlavák Petr Souček, který je součástí týmu dobrovolníků a tlumočníků působících na hlavním nádraží. Běžencům radí, kde si koupit lístky na vlak, či jim dávají základní potraviny a nápoje.

Více než polovina uprchlíků z Ukrajiny v ČR chce pracovat

Domácí

„Nyní z 90 procent pomáháme lidem, co se vracejí zpět na Ukrajinu. Pomůžeme jim koupit jízdenku, vysvětlíme, jak to funguje ve vlaku, dáme vodu a sušenku na cestu. Lidé tlumočníkům říkali, že jsou unavení, konflikt je dlouhý, chtějí domů a stýská se jim,“ přiblížil Souček. V pátek za tři hodiny pomohla iniciativa zhruba 65 lidem. „Přišly nám dvě velké skupiny ukrajinských Romů. Většina ale brzy odjíždí,“ dodal.

Znovuotevření KACPU

Zda se tato bilance změní s pondělním znovuotevřením pražského krajského asistenčního centra pomoci Ukrajině (KACPU), nedokázal Souček odhadnout. Podle Hofmana ale Praha velký nápor neočekává.

„Moc lidí nechodilo ani před uzavřením. Když KACPU končilo, byli jsme na nějakých 400 denně. Podle mých informací i do asistenčních center v jiných krajích denně přijdou desítky lidí,“ řekl Právu mluvčí pražských hasičů, kteří zajišťují chod KACPU, Martin Kavka.

Hřib: Povinná centra jsou chybné nařízení

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám