Hlavní obsah

Unikla nejdůležitější data: Kde se nakazí nejvíc lidí

• Aktualizováno
Právo, Jan Martinek

Nejvíce lidí se koronavirem nakazilo na pracovišti a v domácnosti. Naopak hromadné a společenské akce se podílejí na celkové nákaze jen velmi málo, stejně jako sportovní akce a střední a vysoké školy. Ty přitom vláda zakazuje a zavírá.

Článek

Vyplývá to z dat, která zaslal serveru Echo24 Ústav zdravotnických informací a statistiky (ÚZIS). Mluvčí ÚZIS Josef Tuček později řekl, že ústav zaslal dokument omylem, data mají podle něj „sníženou vypovídací hodnotu“. Následně úřad Novinkám poskytl dokument aktualizovaný o týden - k 17. říjnu. Zásadně se v něm liší čísla jen za říjen.

Podle dokumentu se nákaza covid-19 šíří nejvíce na pracovištích, tam se nakazilo od března až do října 32 % lidí podle údajů k 10. říjnu, Z údajů k 17. říjnu, které posléze poskytl Novinkám sám úřad, to bylo už 38,9 procenta.

21,8 % lidí nemoc chytilo doma od rodinných příslušníků. 14,5 % lidí se nakazilo při „běžných aktivitách bez upřesnění“, kam zřejmě spadají například restaurace.

Naopak na hromadných a společenských akcích se nakazilo koronavirem jen něco málo přes jedno procento lidí (nejvíce v srpnu, kdy šlo o 3,4 %, od září vláda hromadné akce omezila), stejně tak na dovolených. 1,1 % se nakazilo při sportu.

Čtyři procenta nákazy celkem pocházejí ze základních škol. V září, kdy se do škol vrátily děti, to bylo pět procent, podle pozdějších zpřesněných údajů 8 procent, v říjnu necelá čtyři procenta. Školy se přitom v průběhu října zavřely včetně prvních stupňů. Na středních školách se nakazila celkem 2,6 % a na vysokých školách, které vláda zavřela jako první, 1,7 %. Podle zpřesněného dokumentu si ze zahraničí přivezlo koronavirus 2,3 procenta lidí.

Reklama

Výběr článků

Načítám