Hlavní obsah

Ukažme Čechům těžké osudy sirotků v Řecku. Můžeme jim zlepšit dětství, apeluje Petříček

Novinky, Renáta Bohuslavová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ministr zahraničí Tomáš Petříček (ČSSD) trvá na přijetí dětských sirotků z řeckých uprchlických táborů. Jeho šéf a ministr vnitra Jan Hamáček se k tomu podle něj nestaví odmítavě. Čechům by rád ukázal těžké životní příběhy sirotků a zlepšil jim dětství. Řekl to v pondělí na setkání s novináři v Lidovém domě.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Ministr zahraničních věcí Tomáš Petříček

Článek

Ministr Petříček na úvod řekl, že Česko nijak nechce revidovat postoj k povinným kvótám, na jejichž odmítání se shodne s premiérem i prezidentem, ale je tu podle něj prostor pro individuální humanitární gesta.

„Nevylučuje to možnost dobrovolného humanitárního gesta pomoci několika desítkám dětí, aby měly například cestu k lepšímu vzdělání. Můžeme předejít tomu, že v táborech mohou být vystaveny vlivu radikálních islamistických skupin. Na nějakou dobu mohou žít normální život a našly by domov u českých rodin, které se k tomu hlásí. Mohli bychom na chvíli pomoci, aby měly lepší dětství,” uvedl ministr Petříček.

Pro to, aby byla česká společnost takové cestě více otevřena, by se podle něj mohly zveřejnit například příběhy jednotlivých dětí.

Přijměme dětské uprchlíky bez kamer a fotících se politiků, vyzval Petříček

Domácí

„S panem předsedou Hamáčkem jsem v kontaktu. Nemyslím, že by se tomu úplně bránil, ale hledáme teď cestu, o jaké děti by se jednalo. Možná by bylo dobré české veřejnosti ukázat jejich příběhy, protože si neprošly ničím jednoduchým,” dodal Petříček.

Již minulý týden ministr prohlásil, že by Česko mělo děti přijmout bez kamer a zbytečné pozornosti.

Paradoxně to byli ale jeho straničtí kolegové ve Sněmovně, kteří nepodpořili jednání o přijetí sirotků na půdě dolní komory. Řešení problému chtěla otevřít opoziční TOP 09.

O sirotcích se ve Sněmovně nebudeme bavit, rozhodli poslanci koalice, komunistů a SPD

Domácí

Premiér Andrej Babiš Petříčkovi v rozhovoru pro sobotní Právo vzkázal, že je pro něj hlavním partnerem Hamáček, nikoliv Petříček.

„To, že pan Petříček dělá, co mu úředníci na MZV nalinkují, a pokračuje v zahraniční politice TOP 09, určitě nepomáhá českým firmám v některých zemích. Spíš by měl občas sedět v Černínském paláci, řídit ministerstvo, šetřit náklady resortu a řešit kybernetickou bezpečnost,” uvedl premiér.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám