Hlavní obsah

Účast v zahraničních ozbrojených skupinách by mohla být trestným činem

Poslanecká sněmovna ve středu schválila vládní novelu trestního zákoníku, podle níž by účast v nestátních zahraničních ozbrojených skupinách byla samostatným trestným činem.

Foto: Michal Kamaryt, ČTK

Poslanci hlasují o přijetí novely pandemického zákona

Článek

Za připojení se k takovým skupinám by hrozil až pětiletý trest. Nyní předloha zamíří k posouzení Senátu. Nový trestný čin s názvem „účast na nestátní ozbrojené skupině zaměřené na působení v ozbrojeném konfliktu” nebude vyžadovat, aby byl pachatel formálně členem takové skupiny. Postačí, když do daného státu odcestuje s úmyslem zapojit se do bojové činnosti uskupení.

Opozice tepala Polčákův kšeft

Domácí

Platný trestní zákoník zapovídá působení v zahraničních ozbrojených složkách. Týká se to však pouze oficiálních sil, nikoliv nestátních útvarů, jako jsou třeba povstalecké skupiny. Čin účasti na teroristické skupině lze zase použít jen v případě, že se prokáže teroristický charakter uskupení, stojí ve zdůvodnění.

Přílepek SPD neprošel

Opoziční poslanci SPD chtěli k novele přilepit také svůj návrh „můj dům, můj hrad”. Jejich návrh počítá s tím, že by bylo možné použít zbraň proti člověku, který neoprávněně a násilně vnikne do jejich obydlí a vyvolá u obránce oprávněnou obavu o život. Vládní poslanci ovšem tento návrh odmítli k předloze připojit.

Předloha, která přinese i další změny a reaguje na některé evropské směrnice, nyní zamíří k posouzení do Senátu. Stejné novely předkládala vláda už v minulém volebním období.

Aktuálně schválená novela není reakcí na válečný konflikt na Ukrajině, jelikož podobný návrh byl předkládán už v minulém volebním období, ale nestihl se projednat.

Reklama

Související články

Opozice tepala Polčákův kšeft

Kauza místopředsedy STAN a europoslance Stanislava Polčáka, který chtěl jako advokát inkasovat od pěti východomoravských obcí odměnu 7,75 milionu korun za...

Výběr článků

Načítám