Hlavní obsah

Sněmovnou prošel rozpočet se schodkem 280 miliard

Jan Menšík, Novinky, Jan Menšík

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Poslanecká sněmovna ve čtvrtek v závěrečném čtení schválila rozpočet pro rok 2022 se schodkem 280 miliard korun, což je o 97 miliard méně, než předpokládal bývalý kabinet premiéra Andreje Babiše (ANO). Opoziční pozměňovací návrhy, které žádaly přesuny peněz uvnitř rozpočtu, vládní poslanci zamítli. Nyní návrh dostane k podpisu prezident Miloš Zeman. Stát by se tak mělo do konce března, kdy má skončit rozpočtové provizorium.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Členové vlády premiéra Petra Fialy (ODS), uprostřed ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS)

Článek

Pro rozpočet jako celek hlasovalo 99 ze 185 přítomných poslanců. Proti bylo 86 opozičních zákonodárců. Rozpočet během projednávání ostře kritizovala opozice.

Celkem poslanci minulý pátek během druhého čtení rozpočtu navrhli více než osm desítek změn. Vládní koalice, která má v dolní komoře parlamentu pohodlnou většinu 108 hlasů, všechny opoziční návrhy, jichž byla z celkového počtu drtivá většina, zamítla.

Vodičkův svaz bojovníků za svobodu letos nedostane z rozpočtu ani korunu

Domácí

Sněmovna schválila pouze koaliční návrhy. Těmi nejvýznamnějšími byly tři vládní pozměňovací návrhy mířící do rozpočtové rezervy. Ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS) žádal přesun zhruba 2,8 miliard korun na humanitární pomoc Ukrajině a posílení rozpočtu resortu obrany. Konkrétně poslanci rozhodli o vyčlenění 1,5 miliardy na pomoc ukrajinským uprchlíkům, 300 milionů na humanitární pomoc Ukrajině a miliardy pro české ministerstvo obrany kvůli nákupu ručních zbraní.

O miliony přijdou kvůli úsporám také Sněmovna (39 milionů), Hrad (22 milionů) a Senát (17 milionů). O veškerou finanční podporu přišel také Svaz bojovníků za svobodu vedený Jaroslavem Vodičkou. Celkem deset milionů by mělo putovat na aktivity k připomenutí 80. výročí vypálení obcí Lidice a Ležáky. Poslanci také odsouhlasili přesun deseti milionů na investice do zařízení mimoškolních aktivit dětí a mládeže.

Dnes schválený rozpočet ovšem v návaznosti na válku na Ukrajině bude muset podle předsedy rozpočtového výboru Josefa Bernarda (STAN) téměř jistě projít novelizací. „Nyní vyčleněných 2,8 miliardy korun na humanitární pomoc Ukrajině je nic proti tomu, co nás v budoucnu čeká,“ řekl novinářům před začátkem čtvrteční schůze Sněmovny.

Česko pošle na Ukrajinu další zbraně za 17 milionů

Domácí

Podle šéfa státní kasy Stanjury se tak ale nestane v nejbližší době, peníze v kase podle něj nedojdou.

Základní parametry rozpočtu byly Sněmovnou odsouhlaseny již na začátku legislativního procesu a následně už nemohly být měněny. Rozpočet počítá s příjmy 1613,2 miliardy korun a s výdaji 1893,2 miliardy a vychází z toho, že růst ekonomiky zrychlí letos na 3,1 procenta z loňských 2,9 procenta. Průměrná roční inflace by měla stoupnout na 8,5 procenta.

Deficit rozpočtu je 280 miliard korun, což je o 97 miliard méně, než předpokládal ve svém návrhu bývalý kabinet Andreje Babiše (ANO).

Aktuálně se Česká republika nachází v rozpočtovém provizoriu, které by v návaznosti na schválení rozpočtu mělo skončit ke konci března.

Reklama

Související články

Zeman vyzval ke zvýšení daní

Prezident Miloš Zeman v pátek ve Sněmovně zkritizoval návrh rozpočtu jako proinflační. Vládě vytkl i to, že návrh není podle něj prorůstový. Jako tradičně...

FOTO: Prezident Zeman navštívil Sněmovnu

Prezident Miloš Zeman v pátek ráno dorazil do Poslanecké sněmovny, aby promluvil k návrhu státního rozpočtu. Přivítala ho předsedkyně dolní komory Markéta...

Výběr článků

Načítám