Hlavní obsah

Tvůrce rezervačního systému: Žádný kolaps nebyl, chyby jsme odstranili

Novinky, Dominika Jeřábková, drk

V rezervačním systému na očkování proti covid-19 se v pátek ráno vyskytlo po jeho spuštění několik problémů. Šéf Chytré karantény Petr Šnajdárek, jehož tým má nastavení na starosti, však odmítá, že by systém celkově zkolaboval. Šlo podle něj pouze o dočasné obtíže s rezervací termínů, nikoli samotnou registrací.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Petr Šnajdárek

Článek

„Za nás systém nespadl. Byly přiznány problémy s párováním čísel a zadáváním rodných čísel, což se řešilo, a stejně tak problémy s SMS kódy, které se rovněž odstranily,“ řekl Novinkám.

Systém registrace k očkování kolaboval

Koronavirus

Rezervační web se totiž chvíli nezobrazoval. Některým lidem poté navíc trvalo i víc než hodinu, než se dostali do závěrečného procesu registrace, a následně jim systém oznámil, že už kapacita není a mají to zkusit za několik dní.

Podle Šnajdárka se však mohou tito lidé považovat za zaregistrované na dané místo, které předtím zvolili, a termín vyberou na základě druhého PINu, který jim přijde, až později.

Blatný: Operátoři poslali víc SMS než na silvestra

Domácí

Vládní zmocněnec pro IT Vladimír Dzurilla podle něj nyní kontaktuje operátory a vysvětlují si situaci. Nesouhlasí totiž s tvrzením, že se o požadavku státu na SMS pro ověření při registraci k očkování dozvěděli až po spuštění systému, jak tvrdili, a proto rozesílají sms rychlostí 20 zpráv za vteřinu.

„Byli kontaktováni a řešila se linka 1221,“ dodal nakonec Šnajdárek. Dovolat se  totiž téměř nedalo ani na linku 1221, kde s registrací pomáhají těm seniorům, kteří neovládají práci s počítačem.

Jak jsem hodinu a 37 minut registroval matku k očkování

Domácí

Na možné problémy se systémem přitom upozorňovala odborná veřejnost i zástupci opozice dlouhodobě. „Řešením by bylo třeba generovat unikátní klíč při prvotním načtení systému pro každého návštěvníka. Tím by každý návštěvník získal jakési rezervované místo v přístupu k systému,“ uvedl vývojář David Musil. Podle něj by takových přístupů mohlo být maximálně několik tisíc zároveň. Ostatní by věděli, že mají počkat a zkusit to po chvíli znovu.

Babiš: Systém nezkolaboval. Byl přetížen

Koronavirus

Do rezervačního systému k očkování se od páteční osmé ranní mohou hlásit lidé nad 80 let. Pro ostatní se spustí registrace 1. února.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám