Hlavní obsah

Trikolóra představila program. Má mu rozumět i paní poštmistrová

Právo, Jan Martinek

Hnutí Trikolóra poslance Václava Klause ml. ve středu oficiálně představilo volební program. Podle Klause jde o odvážný, hodnotový program. „Psali jsme ho tak, aby mu rozuměla i paní poštmistrová. Nepsali jsme ho pro vědce ani pro lobbisty, ale pro lidi,“ uvedl předseda hnutí.

Foto: Kateřina Šulová, ČTK

Václav Klaus mladší na tiskové konferenci hnutí Trikolóra k představení programu.

Článek

Zároveň představil garanty jednotlivých programových bodů. „Máme lidi, kteří dokážou přesvědčit veřejnost a problematice rozumí. Budou hájit naše hodnoty s odbornou péčí,“ řekl Klaus.

„Například na oblast zahraničí máme člověka, který má obrovské zahraniční renomé,“ sdělil. Zahraniční politiku má v gesci jeho otec, exprezident Václav Klaus.

Někteří z těchto garantů budou podle Klause v případě volebního úspěchu kandidáty na ministry. „Nemůžu ručit, že všichni. Hodnotím lidi podle práce, někteří gestoři budou zdatní, některým to půjde méně a budou vyměněni,“ řekl Klaus.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Prezident Václav Klaus

Jak už Právo dříve informovalo, základním bodem programu Trikolóry je důraz na tradiční rodinu. Hnutí chce podpořit početné rodiny, plánuje například osvobození od daně z příjmu u rodin, které mají čtyři a více dětí a nepobírají dávky. Rodinám se třemi dětmi chce zase odpustit sociální a zdravotní pojištění pro jednoho rodiče v případě, že je druhý výdělečně činný.

„Náš program je ochrana rodiny, dětí, důchodců, lidí, co pro tuto zemi pracovali a něco zanechali. Z výdajů státu by měla mít prioritu výplata starobních důchodů,“ uvedla poslankyně Zuzana Majerová Zahradníková, která s Klausem ml. hnutí zakládala.

Trikolóra chce také vrátit vyplácení porodného všem maminkám a změnit vyplácení rodičovského příspěvku: měl by být vyplácen minimálně tři roky, pokud bude jeden z rodičů pečovat o dítě.

Hnutí chce podporovat osvojování (adopce) dětí a v krajním případě upřednostnit dlouhodobou pěstounskou péči před krátkodobou. „K přechodné pěstounské péči máme i na základě názorů odborníků silně negativní vztah. Je to výdělečná činnost, děti putují z jedné do druhé a třetí rodiny,“ uvedl Klaus. Právě experti se ale už dříve vyslovili, že k „cirkulování“ dětí z rodiny do rodiny v ČR nedochází a děti se většinou z přechodné péče vracejí zpět do rodin.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám